Vjeruška Štivić: Na događanja u knjižnicu dolaze tisuće građana. Novi bibliobus i energetska obnova su ‘šlag na torti’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uskoro će četiri godine kako je Vjeruška Štivić preuzela ravnateljsku ‘palicu’ Narodne knjižnice Petar Preradović stoga smo iskoristili prigodu da razgovaramo s ravnateljicom koja je ovu kulturnu ustanovu preuzela u teškim uvjetima početka pandemije, a sada broji stotine događanja i više tisuća posjetitelja godišnje. 

Težak početak

-Godinama sam radila na Dječjem odjelu knjižnice i onda sam postala ravnateljica. Trebalo se na početku uhodati u taj posao, a imala sam i situaciju da sam ravnateljstvo preuzela baš kada je počela pandemija koja nas je sve šokirala. Nisam se tada mogla savjetovati ni s bivšim ravnateljem koji ima mnogo iskustva jer ni on nikada nije doživio takvu situaciju. Ali, eto, bilo je to stresno razdoblje, no mislim da smo ga na kraju uspješno odradili – kaže nam ravnateljica Vjeruška Štivić i dodaje.

Važnost novog bibliobusa

-Što se tiče ovoga mandata, svakako treba izdvojiti da smo uspjeli povući kompletna sredstva za nabavu novog bibliobusa i sada imamo novo, moderno i sigurno vozilo, a samim time smo osigurali opstojnost te službe. Inače, godišnje imamo više od stotinu kulturnih i edukativnih događanja koje posjeti više tisuća posjetitelja. Evo, recimo samo prošle godine na događanjima nam je bilo 3405 posjetitelja – priča nam Štivić i nastavlja. 

-Posebno sam zadovoljna ciklusima predavanja o mentalnom zdravlju. Na tim predavanjima prisustvujem u funkciji ravnateljice, ali svakako bi i da nisam zaposlenica knjižnice jer su to zaista kvalitetna i važna predavanja. Inače, uvijek su nam popularne i književne večeri i mi osim što sami planiramo programe i događanja, osluškujemo i želje naših korisnika pa se i tako vodimo – priča nam ravnateljica Štivić i dodaje da knjižnicu očekuje uređenje Dječjeg odjela i energetska obnova glavne zgrade. 

Obnova dječjeg odjela i matične zgrade

-Dječji odjel smo preselili u prostor galerije Foto kluba Bjelovar i Zajednice tehničke kulture na Trgu Eugena Kvaternika, a zatim je prostor Dječjeg odjela na Šetalištu Ivše Lebovića doživio konstrukcijsku obnovu. I sada se čeka povoljan natječaj na koji bi se mogli javiti da se napravi cjelovita obnova i da se kvalitetno uredi. To će se sigurno dogoditi, samo ne može još reći kada točno – kaže Štivić i nastavlja.

-Drugi veliki projekt nam je energetska obnova matične zgrade. Neki dan je baš stigla obavijest da su pripremljeni ugovori nakon čega ide javna nabava i ako ne bude nikakvih žalbi, vjerujem da bi radovi mogli početi u lipnju. Razgovaramo da se taj projekt radi u etapama, jer ne možemo mi biti zatvoreni, a nema tog prostora gdje mi možemo otići i nastaviti funkcionirati. Tako da se radi na modelu da se, kako radovi napreduju, zatvara i otvara dio po dio knjižnice – kaže nam Štivić koju smo upitali kakvi su planovi za ostatak ove godine. 

-Imat ćemo do kraja godine brojne autore, književnike, brojna predavanja. U studenom ćemo prvi put u knjižnici imati dodjelu nagrade ‘Željko Sabol’ za književnost. Inače, jedne godine će se nagrada dodjeljivati za književnost, druge godine za likovno stvaralaštvo i evo sada u studenom mi probijamo led. Uvjeti natječaja su manje više gotovi i uskoro će se sve znati – zaključila je ravnateljica Štivić. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!