Završeno je testno bušenje u Velikom Korenovu, evo što možemo očekivati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Testno bušenje na geotermalnoj bušotini u Velikom Korenovu završilo je na 1295 metara dubine, a prvi rezultati govore u prilog onim prethodnima. Podsjetimo, prema rezultatima ispitivanja koje je prije više desetljeća radila Ina, s dubine od oko 1500 metara trebala bi se crpiti geotermalna voda temperature do 70 stupnjeva Celziusa koja bi se koristila za grijanje tamošnje budućih toplica i poslovne zone, kao i Bjelovarskog sajma.

Očekuje se i da bi instalirana toplinska snaga geotermalne vode trebala biti između četiri i pet megavata.

Prema sadašnjim rezultatima, temperatura geotermalne vode na ušću bušotine, dakle na površini zemlje, trebala bi biti oko 65 stupnjeva Celziusa, što i ne čudi s obzirom da se bušilo 200-tinjak metara pliće. Kako neslužbeno doznajemo, dublje od 1.300 metara nije se smjelo bušiti zbog sloja vapnenca koji bi mogao ugroziti bušotinu.

Više ležišta

Treba reći i da se geotermalna voda iz bušotine u Velikom Korenovu neće crpjeti samo iz jednog ležišta, nego iz više njih. Drugim riječima, temperatura vode na 1.295 metara dubine iznosi 74,4 stupnjeva Celziusa, ali kako bi se došlo do najoptimalnije eksploatacije, ta će se voda miješati s vodama pronađenima bliže površini, a te su vode ujedno i niže temperature.

Laički rečeno, kada se sve te vode pomiješaju i stignu do površine, imat će temperaturu od 65 stupnjeva Celziusa.

Valja napomenuti i da se ovaj projekt vrijedan 4,4 milijuna eura u velikom dijelu financira putem bespovratnih sredstava. Oko 1,3 milijuna eura stiglo je iz granta Islanda, Lihtenštajna i Norveške, a dodatnih milijun eura od Ministarstva regionalnog razvoja. Grad Bjelovar i dalje aktivno traži izvore za dodatna bespovratna sredstva i velika je šansa da će ih dobiti s obzirom da je bjelovarski projekt istražne bušotine najdalje otišao u pripremi geotermalnih izvora za eksploataciju.

Velika je vijest i to što je Agencija za ugljikovodike pokrenula natječaj za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Bjelovar”. S obzirom da je kompletno područje Bjelovara proglašeno jednim velikim istražnim prostorom, više neće biti potrebno pokretati proceduru za svaku bušotinu pojedinačno, nego će jedna dozvola vrijediti za sve.

Nove bušotine

Prema neslužbenim informacijama, prva bi na red trebala doći ili bušotina pored novog gradskog stadiona ili ona na Levijevom brijegu jer je tamo ujedno i najveći komercijalni potencijal. Bušotina pored stadiona trebala bi napajati ustanove poput bolnice, škola i sportskih dvorana, a ona na Levijevom brijegu centar grada – od gradske uprave i zgrade županije, sve do stambenih zgrada i nebodera.

No, s obzirom da je tu riječ o ulaganjima koja se mjere u milijunima, odnosno desecima milijuna eura, nije isključeno niti da Grad Bjelovar tu investiciju zajednički financira sa privatnim partnerima uz odgovarajuće natječaje za višegodišnju koncesiju.

Vrijedi spomenuti i da bi, zbog opsežne birokratske procedure, proći još par godina prije nego što se upogoni sljedeća testna bušotina.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!