U daruvarskoj knjižnici psi su dobrodošli, a ravnateljicu prepoznaju i kada ju sretnu u parku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar od doba korone, odnosno od 2020. godine, može se pohvaliti da u svoj prostor, osim ljudskih korisnika, prima i njihove kućne ljubimce. Ravnateljica Romana Horvat ističe da gotovo sve djelatnice imaju kućne ljubimce i da su na njih posebno osjetljive.

– Ideja je bila da mali kućni ljubimci koji su dresirani i pristojni, smiju doći u prostor knjižnice. Većina naših korisnika, prije nego smo postali “pet friendly”, svoje su ljubimce ostavljali ispred knjižnice, zavezane za stablo ili stup. Nama je toga bilo žao, jer se tamo dosađuju ili negoduju – priča Horvat i dodaje da korisnici i tako samo uđu zamijeniti knjige, pa tih nekoliko minuta s njima mogu ući i njihovi psi.

Među životinjama su tim potezom stekli prijatelje.

– Vlasnici pasa nam pričaju da kada prolaze pokraj knjižnice sa svojim ljubimcima, psi uporno pokušavaju otvoriti vrata i ući u knjižnicu – priča kroz smijeh i dodaje da ne vidi razlog zašto i psi ne bi smjeli uživati u knjižnici kao i ljudi.

Prepoznaju se i van knjižnice

U ljetno doba djelatnice knjižnice nerijetko pred ulazom ostave posudice s vodom za okrjepu, a četveronošci koji tamo prolaze već znaju da im iz knjižnice nude osvježenje u tim vrućim danima.

Problema s obavljanjem nužde nisu imali, jer psi koji k njima dolaze uglavnom su dobro naučeni na kućni red i zna se gdje se određene stvari obavljaju. Napominje da su vrlo pristojni, a oni se s njima uvijek rado maze. Čak i kad se sretnu van knjižnice.

– Kako ja imam malu maltezericu, kada ju šećem gradskim parkom, psi iz knjižnice me prepoznaju pa uvijek dođu do mene da se malo pomazimo – prepričava Horvat i zaključuje kako ne vidi razloga zašto sve javne ustanove ne bi bile prijateljski otvorene za pristojne i dobro naučene kućne ljubimce.

FOTO: Arhiva knjižnice


PODIJELI S PRIJATELJIMA!