Kraljica povrća: Evo koje zdravstvene blagodati skriva cikla!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Namirnica tjedna u ovotjednoj emisiji Ritam zdravlja na Alfa radiju je cikla, svima nam dobro poznato korjenasto povrće specifične ljubičaste boje. Bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić – Crnković ispričala nam je sve što trebamo znati o cikli, koje vitamine skriva i zašto ju zovu i kraljicom povrća.

Kraljica povrća

-Cikla je definitivno jedno od najzdravijih vrsta povrća koje možemo pronaći u našim vrtovima i dobro je to što može rasti u našem podneblju tako da definitivno nema razloga da ju ne jedemo. Izuzetno je bogata esencijalnim hranjivim tvarima poput željeza, vitamina B skupine, kalija, mangana i slično i zapravo je jedno hvalevrijedno povrće za koje kažu da je kraljica povrća – ispričala nam je Crnković.

Unatoč svojemu iznimnom bogatstvu esencijalnim hranjivim tvarima, cikla je nisko kalorična i dosta lako probavljiva.

Nisko kalorična je i lako probavljiva, međutim ima nekih specifičnosti. Ono po čemu je cikla karakteristična je njezina specifična boja koja potiče iz pigmenata beta cijanina. To su snažni anti oksidansi koji čuvaju stanicu od slobodnih radikala i time sprječavaju nastanak bolesti. Uz te pigmente, imamo i neke fitokemikalije kao što su flavonoidi i fenolne kiseline što dovodi do toga da je cikla snažan anti oksidans – rekla je nutricionistica.

Ljekovita vrijednost

Prema nekim izvorima, ljekovita vrijednost koju cikla sadrži poznata je već nekoliko tisuća godina, upotrebljava se u liječenju malarije, gripe u početnom stadiju, a dobra je i za reguliranje niskog krvnog tlaka i slabokrvnosti.

-To su, naravno, stari ljudi prepoznali još od davnina pa je cikla uvijek bila preporučana kao lijek zato što štiti od bolesti. Činjenica je da cikla ima raznoraznih ljekovitih svojstava, ali zaboravljamo da to nije samo plod cikle nego i lišće koje je izuzetno bogato kalijem pa pomaže u regulaciji krvnog tlaka – ispričala je Crnković.

Za reguliranje krvnog tlaka ne moramo nužno konzumirati samu ciklu, možemo i piti njen sok. Crnković spominje kako cikla pomaže i u prevenciji ateroskleroze, dijabetesa tipa 2 pa čak i demencije buduće da se pokazalo da cikla svojim svojstvima pomaže da mozak radi bolje.

Ono što je također posebno kod cikle i s čime ja osobno dosta radim je preporuka konzumacije cikle za zdraviju jetru, posebice kod ljudi koji imaju masnu jetru ili problem nakupljanja masti na jetri i oko jetre – preporuča sugovornica.

Priprema

Najčešće ciklu spremamo  tako da ju skuhamo i onda jedemo na salatu, može se pripremiti i kao zimnica, iako je ljudi jedu i sirovu. Međutim, treba napomenuti kako je ona sirova teže probavljiva pa sa sirovom ciklom treba biti oprezan, pogotovo ljudi koji imaju problem s probavom  ili im neke stvari teže sjedaju na želudac – zaključila je Crnković i dodala da ako ne volite ciklu, probajte sok od cikle kojeg je dovoljno samo deci do dva dnevno za ljekovitu kuru na kojoj će vam tijelo biti zahvalno.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!