Mladi Daruvarčanin naslijeđenu zemlju ‘upogonio’ za neuobičajenu proizvodnju
DARUVAR – Iako je dosta onih koji od poljoprivrede odustaju, neki svoju budućnost vide upravo u njoj. Jedan od njih je 29-godišnji Daruvarčanin Marijo Rendić kojem je prostor koji je naslijedio od djedove braće bio prilika da iskoristi znanje stečeno na fakultetu i pokrene vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, ali proizvodnju koja izlazi iz uobičajenih okvira ovog područja, pa je s kolegom Brunom Dragojlovićem krenuo u uzgoj microgreensa.
-Ja sam završio Agronomski fakultet u Zagrebu i odmah po završetku mi je bila velika želja uspostaviti neki oblik poljoprivredne proizvodnje, a ideja o uzgoju microgreensa je došla od mog kuma Mislava koji je također po struci agronom. Činio nam se izazov postaviti takvu vrstu proizvodnje – opisuje svoj motiv mladi daruvarski poljoprivrednik.
Zahtjevna proizvodnja
Proizvodnja uistinu je izazovna. Riječ je o vertikalnom uzgoju, potrebnu opremu je u Hrvatskoj teško pronaći ili je preskupa, pa su se za nju morali ‘protegnuti’ i do Velike Britanije, a iako je potrebno za uzgoj – sjeme, zemlja i voda naizgled jednostavno riječ je o zahtjevnoj proizvodnji.
-Za svaku kulturu je određeno koliko se treba naklijavati, koliko dugo treba biti u mraku, koliko dugo na svjetlu, a najbitnije za sve je zalijevanje – otkriva neke tajne zanata Rendić.
Za to da postignu te optimalne uvjete trebalo im je tri godine pokušaja, pokušaja koji su ipak bili plodonosni i slasni.
-Za nagradu za trud koji smo ulagali smo imali veliku količinu zdrave hrane i zanimljivih okusa – uz smiješak priča Marijo.
Microgreensi su oku ugodni, a uz to su prava, povrtna nutritivna bombica. Eksplozija okusa u malom.
-Microgreensi su tek iznikli kotideloni, mali listići puni vitamina, minerala i vlakana koje je prethodna generacija biljaka uskladištila u svoje potomke, ako to tako mogu reći, odnosno u sjeme – tumači naš sugovornik.
U prostoru od 13 kvadrata Bruno Dragojlović i Marijo Rendić sada uspješno uzgajaju cijelu paletu microgreensa.
-Trenutačno proizvodimo greense suncokreta, graška, brokule, rikole, rotkve, češnjaka i različitih drugih okusa i kombinacija okusa – kaže Rendić.
Proboj na tržište
Posljednjih godinu dana kada su usavršili uzgojnu metodu to rade i ozbiljnije. Zbog svog okusa koji je izraženiji, microgreensi su sve traženiji u modernoj gastronomiji. Za dio su ipak nepoznanica, ali tržišta ima, a zasluge za proboj na njega, priča Marijo, idu i mami Lidiji.
-Mama se dobro dosjetila, pa smo dijelili brošure da ljudi vide o čemu se tu radi i što je ono što oni konzumiraju – opisuje marketinške metode mladi poljoprivrednik.
Njegov plan je daljnje širenje na tržište za što prostora, u to je siguran, ima.
-Smatram da proizvodnja microgreensa još nije toliko razvijena u Hrvatskoj i da na tržištu ima prostora, na tržištu restorana, vegetarijanaca ili jednostavno ljudi koji žele unijeti komadić zdravlja u svoje živote – navodi Rendić.
Cilj je u budućnosti dobiti eko certifikat, ali i unaprijediti proizvodnju. Sva zarada trenutno ide upravo u to pri čemu je mladim Daruvarčanima želja i iskoristiti prednosti modernih tehnologija.
-Držim da je vertikalni uzgoj biljaka budućnost i da smo taj val na vrijeme uhvatili, a kolega Bruno i ja posjedujemo i određene programerske i elektrotehničke vještine, pa bismo voljeli spojiti vertikalni uzgoj i digitalnu poljoprivredu na čemu radimo kroz jedan projekt, ali kako kažu stari ljudi ‘o tom potom’, da ne ureknemo – otkriva nam djelić planova Rendić.
Ono što je sigurno je da ništa od toga, ističe Rendić, ne bi bilo moguće bez podrške.
-Ne bih to mogao bez svoje obitelji, supruge, male djevojčice jer za njih se sav trud isplati, a važno je da uživamo u tome što radimo – kaže Marijo, a oni uživaju i tek su na početku svoje, vjerujemo, uspješne priče.
Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.