Kod sve više Bilogoraca otkriva se skriveno krvarenje u stolici, evo kako izgleda testiranje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Rak debelog crijeva ubraja se u najčešće zloćudne tumore u svijetu. Godišnje u svijetu od raka debelog crijeva oboli preko 1,2 milijuna ljudi, a više od polovice tog broja umire. Statistika kaže kako svaka osoba starija od 50 godina nosi 5 posto rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5 posto rizika da će umrijeti od te bolesti.

Simptomi raka

Prema podacima Registra za rak HZJZ-a iz 2022. godine u Hrvatskoj je od ovog raka u 2020. godini oboljelo 2007 muškaraca i 1389 žena, a kod više od polovice njih bolest se već proširila. Po broju novih slučajeva ili ukupnom broju oboljelih u godini dana karcinom debelog crijeva se nalazi na prvome mjestu s ukupno 3396 oboljelih, na drugome mjestu je karcinom traheje, bronha i pluća s 3084 pacijenata, a na trećem mjestu je karcinom dojke s 2869 slučajeva. Prema spolu karcinom debelog crijeva nalazi se na trećem mjestu prema učestalosti kod muškaraca, iza raka prostate i raka pluća, dok je kod žena na drugom mjestu, odmah iza raka dojke.

– Najveći porast oboljelih zabilježen je prije desetak godina nakon početka Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka, a razlog je taj što se osobe nisu prije toliko testirale na skriveno krvarenje u stolici. Testiranje na skriveno krvarenje u stolici jednostavna je metoda kojom se mogu otkriti vrlo male, okom nezamjetljive količine krvi što je često prvi znak polipa ili drugih bolesti debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se razviti bez ikakvih simptoma. Zato je važno redovito obavljati pretragu svake dvije godine – pojašnjava doc.dr.sc. Želimir Bertić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Podsjeća kako simptomi mogu uključivati krv u stolici, promjenu stolice kao što su rijetka stolica, teški zatvor i/ili češća stolica nego obično, neobjašnjiv umor, gubitak tjelesne težine i bol u trbuhu.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

– Poziv na besplatno testiranje u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva šalje županijski zavod za javno zdravstvo na kućne adrese osoba u dobi 50 do 74 godine jer upravo ova dob prema pojavnosti raka debelog crijeva spada pod rizičnu skupinu. Osobe na kućnu adresu dobivaju pozivno pismo za testiranje i edukativnu brošuru. Nakon potpisane suglasnosti koju ispitanici pošalju na adresu Zavoda, u sljedećem pismu na kućnu adresu dobit će materijale za testiranje. U pismu se nalaze tri kartonska testa za testiranje stolice na oku nevidljivu krv kroz tri dana s detaljnim uputama. Ovaj besplatni test je brz, jednostavan – i to uradite kod kuće. Nakon obavljenog testiranja, uzorke i ispunjeni anketni upitnik potrebno je dostaviti u priloženoj omotnici s plaćenim odgovorom u Zavod na očitanje. Sve osobe s pozitivnim nalazom pozivamo na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave oku nevidljive krvi u stolici – pojašnjava Bertić naglašavajući kako je bitno spomenuti da su Bilogorci ozbiljno shvatili važnost Nacionalnog preventivnog programa što potvrđuje odaziv. Naime, odaziv na testiranje na skriveno krvarenje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je 50 posto, dok je prosjek u Hrvatskoj oko 30 posto.

– Posebnu zaslugu u ovako dobrom odazivu imaju patronažne sestre koje motiviraju osobe da se testiraju, a tu su i liječnici obiteljske prakse te humanitarne udruge i mediji. U našoj županiji trenutno je trend porasta osoba koje imaju pozitivan nalaz na skriveno krvarenje u stolici putem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Unatoč ovakvom negativnom trendu u našoj županiji u proteklih pet godina godišnje oboli u prosjeku 60 do 70 osoba dok prije deset godina ta brojka je bilo oko 90. To je pokazatelj dobrog rada i hitne intervencije djelatnika Kolonoskopske jedince Opće bolnice Bjelovar. Jer upravo hitnom intervencijom uspijevamo na vrijeme putem programa otkriti malformacije u debelom crijevu koje bi u budućnosti kod osoba mogle uzrokovati zdravstvene poteškoće, a naposljetku i karcinom – ističe Bertić.

Rizični čimbenici i prevencija

– Rizik za razvoj raka debelog crijeva uključuje genetsku predispoziciju i niz vanjskih čimbenika te stil života. U manje razvijenim zemljama svijeta ovaj oblik raka je značajno rjeđi što potvrđuje činjenicu da stil života, prehrana i okoliš u razvijenim zemljama svijeta idu u prilog razvoju ovog oblika raka. Iako se nijedan rak ne može potpuno spriječiti, rizik od raka debelog crijeva možemo smanjiti tako što ćemo odabrati zdravu prehranu, ograničiti količine crvenog mesa (manje od 500 grama tjedno), izbjegavati mesne prerađevine, jesti više zrnatih žitarica, povrća, voća i grahorica. Osim toga, potrebno je izbjegavati visoko kalorijsku hranu, posebice slatke napitke, smanjiti količinu alkohola, ne pušiti, biti tjelesno aktivni najmanje 30 minuta dnevno i manje sjediti te provoditi testiranje svake dvije godine kako bi se lakše otkrile promjene na debelom crijevu u ranoj fazi kada ih je lakše liječiti – upozorava Bertić. Pri tome savjetuje kako bi se osobe koje obole od raka debelog crijeva prvenstveno trebale savjetovati sa svojim liječnikom obiteljske prakse te kako zatim mogu potražiti pomoć od humanitarnih udruga ILCO saveza, a na području naše županije od Kluba laringektomiranih osoba, Udruge Biser i Lige protiv raka.

Smrtnost od raka, nastavlja Bertić, Prema podacima iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa iz 2022. godine naša županija se nalazi, s udjelom od 19 posto, među županijama s nižom smrtnost od raka, dok je prosjek Hrvatske 23 posto.
– To je upravo rezultat kvalitetnog provođenja Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, uloženog truda u radu i dobroj suradnji zdravstvenih ustanova Opće Bolnice Bjelovar, Doma zdravlja i udruga Kluba laringektomiranih osoba, Udruge Biser i Lige protiv raka BBŽ te medija koje redovito informiraju naše stanovništvo o važnosti brige o svome zdravlju – zaključuje Bertić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!