U Gudovcu otvoren trajni postav jedne od najstarijih europskih pisanica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Gudovcu je kraj Mjesnog doma otvoren trajni postav gudovačke pisanice. Riječ je o replici nalaza iz 2003. godine kojim je na jednom lokalitetu u Gudovcu pronađena ukrašena pisanica koja datira iz 15. stoljeća. U originalu, bilo je to ukrašeno kokošje jaje, iscrtano voskom motivima srca i obojeno korom od luka. Udruga žena Gudovac osnovana je 2016. a glavni im je cilj promocija i replika takve pisanice.

– Izrađujemo repliku na kokošjim jajima, oslikavamo voskom i korom od luka. Lokalne tvrtke su nam kroz donaciju rada i materijala omogućile stalni postav u centru mjesta. Želimo se zahvaliti svima koji su nam pomogli da se ovaj postav ostvari, posebno Bjelovarskim slavujima koji su prijavom projekta “Aktivno starenje” ostvarili sredstva iz Fondova EU. Mi smo bile partnerice na tom projektu koji nam je omogućio nabavku pisanice od pleksiglasa koju smo oslikali na radionicama Željka Sabolovića – rekla je Vesna Belošević, predsjednica Udruge žena Gudovac koja se na pomoći zahvalila gradonačelniku, ali i članicama Udruge.

Gradonačelnik Dario Hrebak prilikom otvaranja stalnog postava, nije propustio reći koliko je on kao Gudovčanin ponosan na taj postav.

– To je povijesna činjenica, da se u Gudovcu nalazi jedan od najstarijih pisanica u Europi i to je nešto čime se mi Gudovčani ponosimo. Hvala vam svima što njegujete tu tradiciju, posebice uoči najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa. Jako je lijepo vidjeti sve ovdje, sa željom da se očuva tradicija i povijesne vrijednosti. Gudovačka pisanica prije nije bila toliko poznata, ali vašim radom sve je poznatija u javnosti – poručio je Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Trajni postav pisanice iz Gudovca može se vidjeti u bilo kojem trenutku, a nalazi se pokraj mjesnog doma, u centru tog bjelovarskog prigradskog naselja. U sklopu otvorenja stalnog postava, održana je i 4. izložba Pisanica u Gudovcu, a kako je bilo, pogledajte u galeriji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!