Počeo Tjedan oftalmologije: Provjerite očni tlak i spriječite sljepoću

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svi oni koji žele provjeriti svoj očni tlak, bolest koja ne uzrokuje nikakve simptome, ali u konačnici uzrokuje sljepoću, to mogu bez uputnice učiniti još sutra od 12 do 14 sati na bjelovarskom Odjelu za oftalmologiju. Naime, danas je započeo Tjedan oftalmologije, javnozdravstvena akcija čiji je cilj otkriti do sada neotkrivene slučajeve povišenog očnog tlaka.

Gašenje vida

– Ovo je već deseta godina kako sustavno pacijentima mjerimo očni tlak dva dana u tjednu. Među njima pronalazimo 8 do 10 posto novootkrivenih slučajeva povišenog očnog tlaka. Mahom je riječ o pacijentima koji uopće nisu bili svjesni da boluju od očnog tlaka. Kada ga otkrijemo, nastojimo pacijente motivirati da redovito kapaju oči. To je smisao Tjedna oftalmologije. Važno je naglasiti kako se kod povišenog očnog tlaka ne razvijaju nikakvi simptomi. Ljudi se osjećaju odlično, a čak je i one pacijente kod kojih dijagnosticiramo povišeni očni tlak teško uvjeriti da su bolesni i da taj tlak koji oni ne osjećaju dugoročno izaziva trajne i nepopravljive posljedice. Riječ je o postepenom suženju vidnog polja, a na kraju dolazi i potpuno gašenje vida. Za to su potrebne godine neodgovornosti, no nažalost postoje takvi slučajevi koji su ujedno opomena da trebamo ozbiljno shvatiti ovu bolest koja ne boli, ali može izazvati trajne i nepopravljive posljedice. Sam pregled je bezbolan – naglasio je voditelj Odjela za oftalmologiju doktor Davor Malčić. Pri tome je još jednom pozvao sve da se još sutra odazovu Tjednu oftalmologije.

Važnost kontrole

– Potrebno ga je kontrolirati jednom u dvije godine. Preporučujem svima da iskoriste ovu priliku za mjerenje očnog tlaka bez uputnice. No mi očni tlak mjerimo čitave godine pa i pacijentima koji dođu samo zbog naočala najčešće izmjerimo očni tlak – kazao je doktor Malčić dodavši kako se očni tlak prije svega liječi kapima, a ako se tako ne postigne željeni rezultat, moguće ga je operirati laserom. Za najteže slučajeve postoje i druge metode. U našoj bolnici se izvodi klasična operacija tlaka, no nasreću, otkriva doktor Malčić, takvi slučajevi su rijetki budući da su prethodni načini vrlo efikasni. Također, doktor Malčić je dodao kako je očni tlak u određenoj mjeri i nasljedan, a od njega mogu oboljeti čak i malena djeca. Kod njih se razvija sasvim drugačija klinička slika nego kod odraslih, a kako je pojasnio doktor Malčić najčešće se prepoznaje po tome što je jedno oko malo veće.

Priliku za provjeru svog očnog tlaka je iskoristio i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

– Svake godine se rado odazovem ovoj hvalevrijednoj akciji mjerenja očnog tlaka. Preventivni pregled je vrlo bitan jer je važno bolest otkriti na vrijeme budući da nema simptome, a uzrokuje sljepoću – istaknuo je župan Marušić osvrnuvši se na nove uvjete u bjelovarskoj bolnici.

– Naši liječnici rade stvarno sjajan posao, a prepoznali su to pacijenti ne samo iz naše, već i drugih županija koji svoje povjerenju daju našim oftalmolozima. Upravo me zato vesele novi bolji uvjeti za pacijente i medicinske djelatnike – zaključio je župan Marušić.

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!