Bjelovarski gimnazijalci završili na sudu, ali odlično su se snašli!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 9. ožujka 2024. u Zagrebu održana je Državna smotra simuliranih suđenja u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, u prostorijama Općinskog kaznenog suda u Zgrebu na kojoj su po prvi puta sudjelovali učenici i učenice Gimnazije Bjelovar, četvrtih i drugog razreda. Dorotea Vuk i Ana Mamić dobile su ulogu zamjenice državnog odvjetnika i tužiteljice, Marko Vladić bio je oštećenik, Lorena Muhar optužena, Lana Tutić, Antonija Jolić i Lukrecija Ćuk svjedokinje, Ivan Zrilić sudski vještak, dok su Magdalena Mlinarić i Dorotea Vuk bile zadužene za obranu.

Na smotri je sudjelovalo 29 škola, onosno 327 učenika i 30 mentora.

U uvodnom dijelu auditoriju se obratila Daria Kurtić,prof.,v.d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, potom dobrodošlicu na sud svima zaželjela je predsjednica Općinskog kaznenog suda u Zgrebu, Jasna Zoretić Rendulić te izv.prof.dr.sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, svim sudionicima zaželio je ugodan boravak na sudu i uspjeh u suđenju ,ali i daljnjem životu, a samu Smotru otvorio je Predsjednik povjerenstva mr.sc.Tomislav Ogrinšak.

Učenici su preuzeli uloge odvjetnika tužitelja, odvjetnika tužene, oštećenika , svjedoka, sudskog vještaka i pred sutkinjom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu gospođom Anamarijom Pavičić prezentirali svoju vještinu izlaganja uvodnih i završnih govora, te vještinu logičkog postavljanja pitanja i kritičkog promišljanja, kao i sposobnost vjerodostojnog predstavljanja tj. uživljavanja u likove koje su trebali odglumiti.

U dvije simulirane sjednice iskušali su jednom dokazati krivnju u nakani pokušaja ubojstva Vlade Kolara (oštećenika) od strane partnerice Andreje Rogan, a u drugom su pokazali kako optuženu Andreu Rogan osloboditi optužbe za počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela-ubojstva u pokušaju.

Sposobnost verbalno-logičkog i kritičkog izražaja odmjerili su u postupku suđenja s Gimnazijom Lucijana Vranjanina iz Zagreba. Oba tima po riječima sutkinje uspjela su dokazati da se Andrea Rogan oslobađa krivnje koja joj se stavlja na teret.

U samoj pripremi koja prethodi Simuliranoj sjednici suđenja učenici Gimnazije Bjelovar svoje uloge uvježbavali su s učenicima Ekonomske i Birotehničke škole Bjelovar (upravni referenti) i učenicima Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar (komercijalisti). Učenicima sve tri škole vještine i sposobnosti koje treba imati sudac, odvjetnik, zorno je pokazala i predočila Ivanka Jareb. dipl.iur prof. mentor. Profesorica Jareb je nesebično učenicima ukazivala na pravila pravničkog izražavanja i ponašanja u sudnici kao i na sam tijek suđenja.

Učenici Gimnazije Bjelovar s mentoricom Željkom Holjević, zahvalni su prof. Jareb na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta, te se nadaju budućoj suradnji.

Utisci učenika nakon provedene simulirane sjednice su nadasve pozitivi, a neki od učenika čak i potvrđuju svoje buduće zanimanje pravnika upravo zbog sudjelovanja na ovakvom vidu edukacije.

Tekst i foto: Željka Holjević


PODIJELI S PRIJATELJIMA!