Ministar Bačić Županiji i Gradu prepustio više od stotinu državnih nekretnina. Evo detalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine danas je u zgradi Županije u društvu župana Marka Marušića i zamjenika gradonačelnika Igora Brajdića potpisao ugovor s kojim je BBŽ-u i gradu Bjelovaru predano na upravljanje i raspolaganja 101 nekretnina to jest predmeta.

-Dakle, predajemo na raspolaganje Bjelovarsko-bilogorskoj županiji  85 predmeta koji se odnose na nekretnine na području BBŽ-a, osim nekretnina na području grada Bjelovara koje će pripasti Gradu Bjelovaru, a njih je 16. Ova današnja primopredaja je realizacija i provedba samog zakona o upravljanju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske s čime zapravo provodimo decentralizaciju – kazao je ministar Bačić i dodaje. 

Limiti za upravljanje

-Dakle, mi smo kroz model financijske decentralizacije definirali raspored sredstava uprihođenih od raspolaganja ovim imovinama i to na način. Da će za svaku nekretninu prihod od prodaje te nekretnine dijeliti se po ključu 60 posto vlasniku to jest Republici Hrvatskoj, 20 posto Županiji i 20 posto jedini lokalne samouprave na čijem se području nalazi pojedina nekretnina. Također, treba reći da su uspostavljeni limiti upravljanja tim nekretninama, pa će o vrijednostim nekretnina odlučivati župan ako je vrijednost do nekretnine do 130 tisuća eura, ako je vrijednija od 130 tisuća eura onda će odluku o raspolaganju donositi Županijska skupština, a ako je od milijun do milijun i pol eura onda će o tome odlučivati resorni ministar, a ako je iznad onda će Vlada Republike Hrvatske – pojasnio je ministar Bačić. 

Župan Marko Marušić pozdravio je i pohvalio decentralizaciju u rješavanju državne imovine te zahvalio ministru na povjerenju i dosadašnjoj suradnji.

-Mi kao Bjelovarsko-bilogorska županija itekako pozdravljamo ovaj Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH i kao što je rečeno 85 zahtjeva spušteno je na rješavanje županiji. Mi svako pohvaljujemo ovu decentralizaciju jer cilj je ove nekretnine staviti u bolju funkciju nego što su danas i to će zasigurno doprinijeti razvitku županije. Ovo je i novi posao za nas i naše djelatnike ali mi smo spremni. Normalno je i da nam je potrebno neko vrijeme da se uhodamo ali tu ćemo kao i dosad imati podršku ministarstva. Ovom prilikom zahvaljujem ministru na dosadašnjoj suradnji i radujem se budućoj – istaknuo je župan Marušić.

Brojni zajednički projekti

Decentralizaciju je jednako pozdravio i u ime Grada Bjelovara ministru zahvalio na povjerenju i suradnji zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

-Uvijek pričamo kako je sve smješteno u Zagrebu. Zamislite kako je bilo kada su svi ovi zahtjevi iz cijele zemlje stigli na jednu adresu. A sada će se oni raspodijeliti na gradove i županije. I dosad smo imali dobru suradnju s Ministarstvom i njegovim timom. Zahvaljujući zemljištima koje smo dosad dobili od Ministarstva graditeljstva i državne imovine napravili smo stadion, tu je poslovna zona Veliko Korenovo, sortirnica i kompostana, a najnovije što smo dobili jest zgrada Vodotehne koja ide u cjelovitu obnovu, prisjetio se Brajdić dobrih zajedničkih projekata – naveo je Brajdić. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!