Upravitelj Jakšić otkrio kada se lipicanci sele u nove staje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Piše: Matija Kulhavi

U sklopu projekta izgradnje nove ergele u Lipiku, trenutno su u tijeku intenzivni radovi na uređenju pristupnih prometnica, tri staje (jedna za pastuhe, dvije za omad), te osiguranju potrebne infrastrukture. Ova ambiciozna inicijativa obuhvaća niz aktivnosti koje će omogućiti modernizaciju i unaprjeđenje rada Državne ergele Lipik. Slikovito rečeno, na čestici od 8 hektara već je utrošeno 1500 kubika betona, postavljeno je 180 tona armature, izgrađen je kilometar ceste te postavljeni rubnici u duljini od dva kilometra. Prva faza projekta, koja obuhvaća izgradnju triju štala i pripadajuće infrastrukture, vrijedna je nešto više od 2,6 milijuna eura s PDV-om, a sredstva za njezinu realizaciju osigurana su putem Državne ergele, uz podršku proračunskih sredstava i u suradnji s Gradom Lipikom te Požeško-slavonskom županijom. Sve navedeno bilo je povodom za razgovor s Damirom Jakšićem, upraviteljem Državne ergele Lipik, koji već punih 15 godina obnaša tu važnu funkciju.

Gospodine Jakšić, krenimo od osnovnih informacija. Koliko konja trenutno imate na ergeli Lipik i koje su njihove specifičnosti po vrsti?

Trenutno se na ergeli nalazi 79 konja, svi su lipicanske pasmine. Specifičnost ergele Lipiku jest u tome da u uzgoju nastojimo zadržati samo čistu bijelu boju. Naši su konji namijenjeni za zaprege i dresurno jahanje. Lipicanac je poznat kao carski konj stvoren za reprezentativni prikaz u kojem svi uživaju.

Koliko ste ždrebadi imali tijekom protekle godine i kako se taj broj uspoređuje s ranijim godinama?

Prošle godine smo imali deset ždrebadi na ergeli. Inače, prosječan broj ždrebadi kreće se oko petnaestak, no od prošle godine smo započeli smanjivati broj pripusta s ciljem sređivanja i omogućavanja prelaska u novu ergelu. Budući da nova ergela još nije izgrađena u potpunosti te su do sada izgrađene tri od predviđenih šest štala, moramo pažljivo upravljati brojem konja kako bismo osigurali smještaj za sve postojeće konje prilikom preseljenja.

Budući smještaj za lipicance

Govoreći o novoj ergeli u Lipiku, recite nam koje su prednosti novog prostora u usporedbi s prethodnim?

Cjelokupna izgradnja nove ergele predstavlja trajno rješenje za pitanje smještaja Državne ergele na vlastitoj lokaciji, odnosno u vlastitim stajama, što osigurava dugoročni opstanak ergele. Ovo značajno ulaganje mijenja vizure zapadnog ulaska u grad Lipik, predstavljajući novi početak i za lipicance. Trenutno je izgrađeno 50 posto kapaciteta, a radovi se nastavljaju kako bi se projekt dovršio na Ramincu u sljedeće dvije do tri godine.

Projekt ergele izveden je prema originalnom planu arhitektonskog ureda 3E Projekti, vođenog njihovim projektantima. Objekti su armirano betonski, presvučeni sibirskim arišom što pruža maksimalnu sigurnost i zaštitu za konje u svim uvjetima, uključujući potrese i druge prirodne nepogode. Vizualno, ariš se uklopio u prirodni ambijent, pružajući dojam tradicionalnosti i usklađenosti s okolišem. Što se tiče održavanja, i projektanti i dobavljači nas uvjeravaju da je ariš drvo koje je puno smole i da je otporno na vremenske nepogode, jednako kao i ostali materijali na fasadama.

Preseljenje konja na novu lokaciju

Koje su moguće prepreke ili izazovi s kojima se suočavate tijekom selidbe i kako ih planirate prevladati?

Svako preseljenje na novu lokaciju, osobito na područje koje je izgrađeno tek djelomično, znači suočavanje s izazovom selidbe na gradilište. Ovaj proces zahtijeva pažljiv balans između nesmetanog funkcioniranja ergele i nastavka izgradnje preostalih objekata iz projekta nove ergele. Sredinom godine očekujemo preseljenje konja na novu lokaciju, što će biti ključni korak u realizaciji projekta.

Koliko zaposlenih trenutno imate i postoji li potreba za zapošljavanjem novih djelatnika?

Trenutno imamo 14 zaposlenih, no u proteklim mjesecima došlo je do zapošljavanja dvoje novih djelatnika. Međutim, broj zaposlenih je varirao. Trenutno je raspisan natječaj za još jednog djelatnika kako bismo stabilizirali radni tim i osigurali normalno funkcioniranje sustava rada.

Na svjetskoj karti kulturne baštine

Čestitam vam na UNESCO-ovoj povelji za Tradiciju uzgoja lipicanaca koja je krajem 2022. upisana na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kako to utječe na vas i na rad ergele?

Reprezentativno zdanje u Lipiku

Ovo priznanje predstavlja iznimno važan korak koji nas obvezuje da nastavimo čuvati i promovirati tradiciju uzgoja lipicanaca. Osim što ima veliki značaj za Državnu ergelu Lipik, ovo priznanje također ima širu važnost za uzgoj lipicanaca u Republici Hrvatskoj te diljem svijeta. Činjenica da je tradicija uzgoja lipicanaca zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva postavlja ovaj uzgoj na potpuno nove temelje te predstavlja određenu vrstu zaštite.

Osim toga, dobivanje ovog priznanja donosi i određene beneficije u pogledu prijavljivanja na EU fondove, jer osigurava dodatne bodove. Također, ovo priznanje potiče međunarodnu suradnju među svim državnim ergelama u Europi. Važno je istaknuti da sedam država trenutno sudjeluje u tome, a suradnja postaje sve jača i bolja zahvaljujući ovom prestižnom statusu zaštite od UNESCO-a.

Rekordan broj posjetitelja u prošloj godini

Kakvi su turistički pokazatelji po pitanju broja posjetitelja na ergeli Lipiku? Koje usluge i aktivnosti nudite turistima na ergeli?

Možemo s ponosom istaknuti da je 2023. godina bila iznimno uspješna turistička godina za Državnu ergelu Lipik, označivši najbolje rezultate od njezinog osnutka nakon povratka lipicanaca. Prodaja ulaznica premašila je brojku od 8 i pol tisuća, što nas zaista veseli. Osim izvanrednih rezultata u prodaji ulaznica, postigli smo i značajan napredak u ostalim financijskim pokazateljima vezanim uz turističku djelatnost.

Uz obilazak ergele, nudimo raznovrsne aktivnosti poput prvih koraka u sedlu, jahanja, vožnje fijakerom te posebnog programa namijenjenog djeci, što im omogućuje prvi kontakt s lipicancima. Uz to, aktivno sudjelujemo u svim gradskim manifestacijama, čime ističemo našu ulogu kao integralnog dijela Grada Lipika. Ergela nije izolirani otok, već želimo biti aktivni sudionici svih događanja u našem gradu, pridonoseći zajednici na najbolji mogući način.

Kakvi su planovi za daljnji razvoj turizma na ergeli Lipik?

Trenutno nemamo konkretnih planova. S obzirom na selidbu na novu lokaciju koja je u fazi izgradnje, bit će potrebno pažljivo balansirati između pružanja usluga u turizmu i nastavka radova na projektu. Planiramo analizirati mogućnosti i obujam usluga koje možemo pružiti na novoj lokaciji te se prilagoditi uvjetima gradilišta.

Međutim, dugoročno, planiramo poboljšati sve aspekte turističke ponude, uključujući obilaske, stvaranje novih prostora poput ugostiteljskih objekata i multifunkcionalnih prostora za izložbe te otvaranje nove suvenirnice i jahališta. Ova poboljšanja omogućit će unaprjeđenje svih aspekata naše ponude. Međutim, svjesni smo da će to biti moguće tek nakon završetka projekta izgradnje nove ergele i uređenja područja Raminca u cjelini. Tek tada ćemo moći pružati nove turističke aktivnosti koje su povezane s uzgojem konja i same ergele.

Prekrasni lipicanci ponos su Lipika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!