Marušić odgovara na pitanja vijećnika: Županija ima 4 službenika manje, no zato u BBŽ imamo 4 liječnika više

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Upravo je u tijeku sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije. Na aktualnom satu postavljena su dva pitanja. Jedno je bilo vezano uz zapošljavanje u samoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a drugo uz ulaganja u zdravstvo.

Vijećnika Damira Bajsa zanimalo je koliko je tijekom 2022. i 2023. godine ljudi zaposleno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Župan Marko Marušić pojasnio je kako je u tom periodu zaposlen ukupno 21 djelatnik, dok je istovremeno otišlo njih 24 što znači da danas Bjelovarsko-bilogorska županija broji tri zaposlenika manje.

Manje zaposlenih u Županiji

– U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je od 2022. godine do danas zaposleno 21 zaposlenik – 19 službenika i 2 namještenika. Paralelno, radni odnos je prestao za 24 zaposlenika. Konkretno, tijekom 2022. godine zaposleno je 8 službenika i jedan namještenik, tijekom 2023. godine 10 službenika, a ove godine po jedna službenik i namještenik – istaknuo je župan Marušić pojašnjavajući kako je njih dvoje zaposleno u Odjelu za zdravstvo, dvoje u Uredu župana, petero u Odjelu za poslove državne uprave, četvero u odjelu za prostorno uređenje, jedan u Odjelu za društvene djelatnosti i obrazovanje, jedan u Odjelu za gospodarski razvoj, dvoje u Odjelu za poljoprivredu te dvoje službenika i dvoje namještenika u Odjelu za pravne i zajedničke poslove. Također, župan Marušić je dodao kako Bjelovarsko-bilogorska županija nema potpisanih ugovora o djelu.

Ulaganja u zdravstvo

Drugo pitanje postavio je HDZ-ov vijećnik Zoran Bišćan kojeg je zanimalo koliko iznose ulaganja u Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije. Kako je kazao, bjelovarska bolnica bila je top tema kroz više sazva Skupštine. Prije svega, kazao je Bišćan, zbog odluke bivše vlasti da sagradi zgradu bolnice bez ideje kako će prostor i opremiti te bez vizije kako vratiti kredit čije bi rate bile veće od decentraliziranih sredstava za zdravstvo.

– Zahvaljujući Vladi spriječen je kolaps i nabavljena oprema, no to je rezultat rada, racionalnog upravljanja i suradnje županijske vlasti s Vladom RH. Upravo zato danas imamo bolnicu koja je u rangu s nekim KBC-ovima. No ono što me zanima je što je s primarnom zdravstvenom zaštitom. Kakva su ulaganja u taj dio zdravstvenog sustava? – pitao je Bišćan.

Župan Marušić potvrdio je kako je bio pravi izazov opremiti novu zgradu bolnice te ustvrdio kako bez pomoći Vlade to ne bi bilo moguće.

-Otplata kredita uzrokovala bi kolaps županijskog zdravstvenog sustava. Zahvaljujući Vladi to je izbjegnuto, a naša bolnica je opremljena u rangu KBC-ova. Posljednjih godina možemo se pohvaliti nikad većim ulaganjima u zdravstvo. U prostor Stomatologije te opće i obiteljske medicine u Bjelovaru nije se ulagalo 20 godina, no ulaže se i u ispostave u drugim gradovima. Uloženo je u Dječji i školski dispanzer u Daruvara, kao i u čazmanskoj Ispostavi Doma zdravlja gdje je nevrijeme uništilo krovište. Također, nedavno su okončani i radovi u stomatološkoj ambulanti u Bulincu – naglasio je Marušić. Dodao je kako je do sada u primarnu zdravstvenu zaštitu uloženo 600 tisuća eura, no to nije kraj. Tako je u tijeku ispostava izrada projektne dokumentacije za energetske obnove u Daruvaru i Grubišnom Polju. Za energetsku obnovu je prijavljena i garešnička Ispostava Doma zdravlja. Priprema se i dokumentacija za obnovu zgrade Zavoda za hitne medicinu u Čazmi, a u planu je i obnova Doma zdravlja u Čazmi.

– Lani uloženo 10 milijuna eura u zdravstvo, a najveći dio tog iznosa bio je uložen u bolnicu. Osim u opremu, ulažemo i u kadar. Tako je lani za specijalizacije liječnika izdvojeno 180 tisuća eura. Ulaganja su prepoznali i liječnici. Tako je 2023. godine u našu županiju stiglo 38 liječnika, a otišlo je njih 34 što znači da smo u plusu za 4 liječnika što do sada nije bilo slučaj – kazao je Marušić dodavši kako je cilj Županije stanovnicima omogućiti što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a djelatnicima u zdravstvu što bolje uvjete rada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!