Kako održati mozak zdravim: Neurologinja Gržinčić donosi savjete koji će vam se svidjeti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Puzzle, izrada goblena, pjevanje, ples, planinarenje, kao i konzumacija bobičastog voća i ribe tek su djelić odgovora neurologinje Tihane Gržinčić, inače voditeljice bjelovarske Neurologije, na pitanje kako održati svoj mozak zdravim. Upravo je u tijeku Tjedan mozga, našeg organa koji je složeniji i svestraniji od bilo kojeg računala. Možemo ga nazvati masom isprepletenih živčanih stanica koja određuje naše osjećaje, pamćenje, inteligenciju, kreativnost, misli te, općenito, naše postupke. Radi se o vrlo fleksibilnom i adaptivnom organu pa se vrlo često čuje i pojam neuroplastičnost mozga.

Kako pojašnjava doktorica Gržinčić, riječ je o kapacitetu našeg živčanog sustava koji ima sposobnost da se modificira i prilagodi promjenama. Tako omogućuje neuronima da se reorganiziraju stvarajući nove veze. Također, tako prilagođavamo aktivnosti kao reakciju na promjene okruženja. Drugim riječima, naša iskustva trajno mijenjaju naš mozak. Procjenjuje se da u ljudskom mozgu postoji oko 100 bilijuna živčanih stanica koje mogu slati poruke tisućama drugih stanica brzinom od 320 kilometara na sat – poput jurećeg automobila.

Što činiti za mentalno zdravlje?

– Smijeh godi mozgu iako humor i dalje ostaje misterij pa ne znamo zašto su neke šale nekim ljudima smiješne, a drugima nisu. Potrebno je imati dovoljno sna jer upravo san pomaže da se stvaraju milijuni veza, odnosno pomaže neuroplastičnosti. Ujedno, neke probleme na temelju sakupljenih podataka nakon sna možemo riješiti. Brain gym, pojam koji se koristi već u vrtićima i školama, je također vrlo važan. Potrebno je pokrenuti se i provoditi fizičku aktivnost, plivati, voziti bicikl, planinariti, šetati. Aktivnosti ne trebaju biti intenzivne, no treba odvojiti barem pola sata za lagani trening savjetuje doktorica Gržinčić. Dodaje i kako je potrebno vježbati nedominantnu ruku, recimo, kod uzimanja šalica, pranja zuba, uzimanja olovke sa stola i slično. Također, dobra vježba je zatvoriti oči pa pronaći sapun ili spužvicu za tuširanje, kao druge stvari koje su nam nadohvat ruke.

– Mozgu će koristiti i pamćenje riječi pjesama nakon čega pjesmu možemo i otpjevati ne brinući se o tome sluša li nas tko. Potrebno je i igrati se loptom jer takve vježbe pomažu kod vizualno-taktilnih funkcija mozga. Dobro je posjetiti muzej pa ispričati što smo doživjeli jer se i tako osnažuju funkcije mozga. Za vježbanje mozga je dobro igrati se riječima, rješavati križaljke, osmosmjerke, sudoku, šah, uključiti se u grupe za plesanje ili plesati sam jer se smatra da se uz pomoć plesa preveniraju neurodegenerativne bolesti poput Parkinsonove bolesti. Svakako bi trebali šetati po neravnom terenu jer se tako razvija sustav za ravnotežu. Odlična vježba za mozak je pletenje, izrada goblena ili pak slaganje puzzli jer time aktiviramo dijelove mozga koji su važni za obradu vida – savjetuje naša sugovornica

Koju hranu voli mozak?

Kada je pak riječ o prehrani, neurologinja Gržinčić podsjeća kako pravilna prehrana uključuje tri elementa, a to su uravnoteženost, umjerenost i raznolikost.
– Trebalo bi konzumirati više bobičastog voća, a ni čokolada nije zabranjena, no trebali bi birati one s visokim udjelom kakaa. Čajevi poput zelenog čaja, čaja od kurkume i đumbira s dodatkom limuna su odličan izbor. Dozvoljena je i kava, no ne treba pretjerivati, a zadnja bi trebala biti šest sati prije spavanja. Riba je česta tema, a nerijetko se o njoj govori kao o skupoj namirnici. No sjetimo se da su neke vrste povoljnije, a istovremeno su odlučan izbor. Tu bi svakako navela srdele, skuše, papaline – kaže naša sugovornica napominjući kako na ove jednostavne načine možemo doprinijeti zdravlju mozga koji će nam zasigurno trebati, a tada će nam vratiti sve ono što činimo za njega.

 

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!