Zdrav i dijetalan: Evo koje se zdravstvene dobrobiti donosi celer!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U ovotjednom izdanju emisije Ritam zdravlja na Alfa radiju, bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković slušateljima je otkrila više o celeru, iznimno ljekovitoj dvogodišnjoj biljci iz porodice štitarki.

-Celer je zeljasta, dvogodišnja biljka koja se počela kultivirati u 17. stoljeću, iako je bila poznata još u vremena drevnih Egipćana, Rimljana i Grka. Danas razlikujemo tri tipa celera: bijeli, zeleni i celer s korijenom – govori naša sugovornica.

Zdravstvene dobrobiti

Crnković ističe kako je celer specifičan jer sadrži ftalide, spojeve koji šire krvne žile i tako doprinose snižavanju krvnog tlaka, stoga je celer možemo nazvati i zaštitnikom našeg srca.

-U narodu je poznata izreka: „Tko na srcu ima feler, uvijek treba jesti celer“. To je upravo zbog toga što celer štiti naša srca, odnosno, doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sustava. U sebi sadrži kumarin, a specifično je to da je jedna alkalna namirnica te je i s te strane jako dobar – ispričala je o pozitivnom utjecaju na kardiovaskularni sustav Crnković.

Celer također potiče motilitet crijeva i dobar je protiv nadutosti. Zdravstvene dobrobiti celera ne tiču se samo unutrašnjosti čovjekova tijela. Naime, osim što još ima i protuupalna svojstva i osvježava dah celer je iznimno dobar i za kožu.

-Celer doprinosi i zdravlju kože. Budući da djeluje izuzetno diuretički i zato se preporučuje u različitim dijetama i osobama koja ima problema s bubrezima. Isto tako, celer čisti kožu pa je dobar i u tom smislu ljepote, da to tako kažemo – dodala je Crnković.

Usprkos svim zdravstvenim dobrobitima, nutricionistica Margita Zlatić Crnković upozorava da ipak ima vremena kada celer treba izbjegavati.

-Ono što treba naglasiti je da ga jedino trebaju izbjegavati trudnice zato što ima jedan abortivni efekt prema tome u trudnoći nije preporučljivo jesti celer, unatoč tome što je izuzetno zdrav – ispričala je bjelovarska nutricionistica.

Priprema i kupovina

Ima mnoštvo načina na koji možete konzumirati i pripremiti celer, a naša sugovornica tvrdi kako niti s jednim ne možete pogriješiti.

– Možete ga upotrebljavati u salatama, u različitim juhama, na bilo koji način da ga upotrijebite nećete pogriješiti. Osobno preferiram juhu od celera koju kombiniram s drugim vrstama povrća ili voća koja je jako dobra i okrepljujuća, a pogotovo u ovom vremenu kad nastupa proljetni umor kojeg će celer uspješno ukloniti – preporučila je nutricionistica.

Nutricionistica ističe kako prilikom kupnje celera valja biti oprezan.

-Ono što treba izbjegavati kad kupujete celer je uzimati onaj koji je već očišćen i već narezan zato što jako brzo oksidira i nema ga smisla kupovati takvog, nego kupovati neočišćenog pa ga onda doma razrežete i očistite – upozorila je Crnković i dodala kako ima način za sprječavanje oksidacije celera.

-Dobro ga je i poškropiti limunovim sokom ili ga potopiti u vodu s limunovim sokom i onda s njim možete raditi što hoćete jer vam neće oksidirati – zaključila je Crnković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!