Poznata bjelovarska stomatologinja otkriva kakve veze imaju wc školjka i zubi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas se obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja, a tim povodom smo razgovarali s poznatom bjelovarskom stomatologinjom Danijelom Hajdinjak Prihić koja nam je pojasnila što znači da zube trebamo prati kao wc školjku, ali i kakve veze ima vezanje vezica na cipelama s pranjem zuba. Inače, geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja glasi „Sretna usta su sretno tijelo” čime se želi naglasiti važnost oralne higijene za cjelokupno zdravlje.

Jedno prijepodne 10 zubi manje

– Većina ljudi vjerojatno ne razmišlja o tome koliko je zdravlje zubi važno za cjelokupno zdravlje, no dovoljno je sjetiti se parodontoze. Ona uzrokuje krvarenja u usnoj šupljini, a time se otvara direktan put kojim bakterije ulaze u krv i dalje se šire tijelom. U konačnici je ugroženo cijelo zdravlje. Također, postoje znanstvena istraživanja o uzročno-posljedičnoj vezi parodontitisa i, recimo, dijabetesa i srčanih bolesti – upozorila je stomatologinja Hajdinjak Prihić.

Kada je riječ o održavanju zdravlja usne šupljine, doktorica Hajdinjak Prihić je otkrila kako pacijenti znatno više pažnje pridaju održavanju prednjih zubi koji su vidljivi, ali i kako zubi koji nisu toliko vidljivi često padaju u drugi plan.

– Moram upozoriti kako gubitak već jednog zuba utječe na kostur čitavog tijela i stvara tegobe. Unatoč tome, praksa pokazuje da pacijenti nisu ovu činjenicu dovoljno osvijestili. Naime, sada je podne, a sam danas izvadila 10-ak zubi. To je veliki problem – naglasila je naša sugovornica dodavši kako se takav razvoj situacije može spriječiti zahvaljujući vrlo jednostavnim koracima – redovitom higijenom usne šupljine i redovitim odlascima na kontrole.

Kako pravilo oprati zube

– Nažalost, od osnovne škole nitko nas ne uči kako pravilo oprati zube. Pranje zubi nije samo proći četkicom. Naslage se moraju mehanički skinuti sa svih ploha zuba. Moramo imati na umu kako zub ima pet ploha, a mi čekamo tri, dok za druge dvije plohe trebamo upotrijebiti zubni konac ili međuzubnu četicu. Također, pozivam pacijente da koriste antiseptike. Baš kao što je wc školjku potrebno očistiti i dezinficirati od bakterija sa svih strana tako je od bakterija potrebno očistiti i zubnu šupljinu. Antiseptici će ukloniti bakterije s površine sluznice i iz međuzubnih prostora gdje ih ima 16 milijardi. Klorheksidin, kao danas prihvaćeni antiseptik, radi na tome da stanična stijenka bakterija puca čime se uklanjaju svi uzroci upale zubnog mesa. Pacijenti danas najčešće operu zube pastom, no nakon samog četkanja ostaju mjesta na kojima se dogode propusti, a najveća mjesta su međuzubni prostori – istaknula je stomatologinja je osvrćući se i na pranje dječjih zubića. Kako je upozorila, dok god dijete nije motorički spretno da samo zaveže vezice na cipelama, nije spremno ni samo dobro oprati zube, već je potrebna kontrola roditelja nakon što dijete samo opreze svoje zube.

Kada je pak riječ o odlascima na kontrole, naša sugovornica ističe kako bi idealno stomatološke ambulante posjetiti dvaput godišnje.

– To je ono što bi bilo jako dobro, no ja bih bila sasvim sretna i kada bi pacijenti na pregled došli jednom godišnje. Pri tome treba imati na umu kako stomatolozi ne mogu klinički, odnosno vizualnim pregledom vidjeti je li sve u redu. Zato biti trebalo u preglede uvrstiti i dijagnostičke metode kao što su ortopan ili kontrolne zagrizne snimke – savjetovala je doktorica Hajdinjak Prihić.

 

Foto: Ladental

 

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!