Velikopisanička manifestacija privukla velik broj zaljubljenika u tradiciju, pogledajte kako je bilo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji Zajednice Mađara Pisanica proteklog je vikenda obilježena mađarska revolucija iz 1848. godine, veliki nacionalni praznik svih Mađara. Manifestacija je započela u mađarskom domu u Velikoj Pisanici polaganjem vijenaca ispred spomen ploče Károlu Kneziću sudioniku mađarske revolucije rođenom u Velikom Grđevcu u hrvatskoj graničarskoj obitelji. U svibnju 1848. godine dobio je generalsko imenovanje te je dao znatan doprinos mađarskoj revoluciji. Jedan je od 13-orice Aradskih mučenika.

Na svečanosti u Velikopisaničkom Društvenom domu prikazan je bogati kulturno-umjetnički program koji je započeo prisjećanjem na mađarsku revoluciju iz 1848. godine recitacijom nacionalne pjesme Petőfi Sándora “Nemzeti dal” u izvedbi učenika mađarskoj jezika po modelu C OŠ Velika Pisanica Erika Gašparića. Publici su se predstavili i članovi zbora “Jesenska ruža” iz Udruge Mađara grada Vukovara te dječja folklorna skupina te glazbeni sastav Zajednice Mađara Pisanica. Posebnu pozornost i veliki pljesak okupljenih za svoju izvedbu zasluženo je dobio član Zajednice Mađara Pisanica Joško Borbaš.

Polaganjem vijenaca i prigodnim programom Zajednica Mađara Pisanica odala je počast sudionicima i stradalima u mađarskoj revoluciji iz 1848. godine i obilježila nacionalni praznik Mađara.

Foto: Foto by Goldy


PODIJELI S PRIJATELJIMA!