Bjelovarsko-bilogorska županija stipendirat će učenike i studente hrvatske manjine u Srbiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županije peta je županija koja je u djelo sprovela inicijativu Hrvatske zajednice županija za pružanjem potpore projektima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Župan Marko Marušić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić potpisali su u Subotici u Hrvatskom domu – Matici sporazum o suradnji.

-Krajem prošle godine jednoglasno je izglasana odluka Hrvatske zajednice županija da se financijski pomogne rad Hrvatskog nacionalnog vijeća i danas je uslijedila konkretizacija te odluke. Naime, danas smo sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije imali sastanak i potpisali sporazum. Župan Bjelovarsko-bilogorske županije je slijedio najbolji primjer, a to je da smo danas potpisali ne samo sporazum o financijskoj potpori Hrvatskom nacionalnom vijeću, nego i sporazum o potpori i stipendiranju učenika i studenata kojim će se osigurati stipendiranje dvoje učenika i dvoje studenata što je iznimno važno za Hrvate u Srbiji. Time se omogućuje da učenici i studenti „rastu gdje su posijani“ i ostaju na ovim područjima – istaknula Jasna Vojnić naglašavajući da je Hrvatima u Srbiji osim financijske potpore, važna moralna i psihološka potpora sunarodnjaka iz Hrvatske, a što dolazak župana Marušića svakako i predstavlja.

Pun pozitivnih dojmova župan Marušić je komentirao potpisivanje sporazuma i tom prigodom naglasio njegovu važnost.

-Po prvi put sam ovdje i ovom prilikom želim zahvaliti predsjednici i njezinim suradnicima što su nas zaista ovako toplo primili. Bjelovarsko-bilogorska županija ovim svojim materijalnim davanjima, ali i psihološkom i moralnom podrškom želi još više unaprijediti odnose i dati još jaču potporu Hrvatima koji žive u Srbiji – istaknuo je župan te naglasio da u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji živi čak 21 od ukupno 22 nacionalne manjine, koliko ih živi u Republici Hrvatskoj.

-Bjelovarsko-bilogorska županije je zaista jedan dobar primjer suživota nacionalnih manjina i Hrvata kao većinskog naroda. Unatoč svim razlikama njegujemo odnos na najvišoj razini. Tako da razumijemo probleme Hrvata u Srbiji i voljeli bismo da Hrvati u Srbiji imaju približno takav odnos i tretman kakav imaju nacionalne manjine ne samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, nego i u cijeloj Republici Hrvatskoj – kazao je župan Marušić. Još je istaknuo i da mu je iznimno drago što je s predsjednicom Vojnić razgovarao i o unapređenju odnosa i suradnji na kulturnom i poslovnom planu. Suradnja ima za cilj ne samo jačanje međusobne povezanosti, nego i razmjenu iskustava kojim bi se doprinijelo postizanju boljeg položaja Hrvata u Srbiji. Župan Marušić tom prilikom pozvao je pripadnike hrvatske zajednice u Subotici da posjete Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a povod i prilika za to mogao bi biti već skorašnji Međunarodni proljetni bjelovarski sajam.

Tekst i foto: BBŽ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!