[FOTO] Kako je živjelo, ali i razmišljalo stanovništvo Gudovca u srednjem vijeku?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je izložba Petre Tar “Srednjovjekovni Gudovac” koja će na dva tjedna biti mjesto rekonstrukcije jednog dijela bilogorske povijesti. Izložba će biti podijeljena u dva dijela – prvi dio izložbe prikazivat će srednjovjekovnu kuhinju, dok će drugi dio izložbe prikazivati presjek građe pronađene na gudovačkoj gradini.

– Izložba se otvara ususret Uskrsu, povodom toga što u muzeju imamo i najstariju pisanicu na području Hrvatske pronađenu 2003. godine na Gudovačkoj gradini u 146 fragmenata. Osim pisanice, bit će napravljen presjek građe koja je pronađena tokom dosadašnjih istraživanja, a govorimo o istraživanjima započetih 30-ih godina prošlog stoljeća pa sve do 2018. – rekla je autorica izložbe Petra Tar.

Radi se o presjeku građe koji obuhvaća predmete od keramike, metala, stakla, kamena, organskog i osteološkog materijala.

– Zaista je to jedan veliki opus predmeta koji će, vjerujem, prikazati sve ono što smo zamislili. Kako je živjelo, ali i razmišljalo stanovništvo Gudovca u srednjem vijeku, točnije u razdoblju od 14. do 16. stoljeća – dodaje.

Do predmeta se došlo ili arheološkim iskopavanjem ili otkupom. Svi predmeti nalaze se u bjelovarskom muzeju, a neki se mogu vidjeti u stalnom postavu. No, s obzirom na to da nisu svi predmeti uvijek vidljivi, a neki se vraćaju u depo ili muzejsku čuvaonicu, Petra Tar poziva svo građanstvo da posjeti muzej i ovu posebnu izložbu koja će biti otvorena sve do 4. travnja ove godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!