Nova izložba otkriva tajnu srednjovjekovnog Gudovca koji je bio dom plemstvu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Gradskom muzeju Bjelovar danas (četvrtak, 21. ožujka) otvara se izložba Petre Tar „Srednjovjekovni Gudovac“ koja će na dva tjedna biti mjesto rekonstrukcije jednog dijela bilogorske povijesti. Izložba će biti podijeljena u dva dijela: prvi dio izložbe prikazivat će srednjovjekovnu kuhinju, dok će drugi dio izložbe prikazivati presjek građe pronađene na gudovačkoj gradini.
Jedan od najprepoznatljivijih simbola ovog bjelovarskog prigradskog naselja svakako je gudovačka uskrsna pisanica. Kako su pojasnili u bjelovarskom muzeju, ona je pronađena u tamošnjoj gradini 2003. godine prilikom arheoloških istraživanja, a riječ je o dosad najstarijem nalazu takve vrste s područja Hrvatske koji datira iz 15. stoljeća. Pisanica je pronađena u fragmentima, njih ukupno 146.
-Restauracijom i konzervacijom u Hrvatskom restauratorskom zavodu iznijeti su zaključci kako je jaje kokošjeg podrijetla, ukrašeno srcolikim motivima na čokoladno smeđoj podlozi. Motivi su se radili tehnikom rastopljenog voska  koja se koristi i u današnje vrijeme, a jaje govori o običajima koji su se prakticirali u srednjem vijeku – kažu u muzeju.
Za gudovačku gradinu se pak smatra da je podignuta početkom 14. stoljeća, a predstavljala je utvrđeni plemićki posjed (majur), odnosno plemićko sjedište. Središnje utvrđenje bilo je utvrđeno širokim jarkom i bedemom izgrađenim od drvenih greda i zemljanog nasipa, čiji se ostaci najbolje vide na sjevernoj strani gradine. Kasnosrednjovjekovna gudovačka gradina, naseobinsko-obrambenog karaktera, nalazila se u sjevernom dijelu sela Gudovac, bila je nizinskog tipa te promjera oko 50 metara. Podignuta u močvarnom i podvodnom okolišu čemu je pridonio obližnji potok Plavnice, jedan je od mnogih razloga zašto su se tu nastanili srednjovjekovni plemići.
Današnje otvaranje izložbe zakazano je za 18 sati, a u muzej su svi dobrodošli.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!