Razmišljate o udomiteljstvu? Evo koje uvjete morate zadovoljiti, ali i koliko možete uprihoditi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što je udomiteljstvo? Zašto udomiteljstvo? Tko sve može biti udomitelj? Kako postati udomitelj? Kakva su prava udomitelja? Ovo je tek dio pitanja na koja su danas na bjelovarskoj Gradskoj tržnici odgovarali predstavnici Tima za udomiteljstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i Obiteljskog centra Područne službe Bjelovarsko-bilogorske. Cilj je bila promocija udomiteljstva te širenje svijesti i informiranje javnosti o svim aspektima i važnosti udomiteljstva.

Aleksandar Kolundžić, psiholog u Timu za udomiteljstvo, pojasnio je kako udomitelj može postati bilo koja osoba u Hrvatskoj koja ima poslovnu sposobnost i koja zadovoljava propisane zakonske uvjete.

– Recimo, udomitelj ne može biti stariji od 60 godina, ne smije biti kažnjavan za radnje propisane zakonom te mora podnijet zahtjev nakon čega se radi procjena potencijalnog udomitelja. Također, udomiteljska obitelj mora imati izvor prihoda – kazao je Kolundžić dodajući kako posljednjih godina broj udomitelja pada.

20-ak udomiteljskih obitelji za djecu

– Na razini županije imamo 20-ak udomitelja, a potrebe su višestruke. Ipak, nema listi čekanja jer nam je izuzetno važno dijete smjestiti u obitelj što prije. Maksimalan broj djece smještene u jednu udomiteljsku obitelj je troje, no u žurnim situacijama ponekad se smjesti i veći broj djece – istaknuo je psiholog otkrivajući kolike iznose opskrbnine i naknade za udomitelje. Kako je otkrio, opskrbnina za dijete do treće godine života iznosi 404 eura, za dijete od treće do sedme godine 416 eura, a za dijete starije od sedam godine 456 eura. Kada je pak riječ o naknadama za rad udomitelja, one iznose 216 eura po djetetu kod tradicionalnog udomitelja, za standardne udomitelje koji imaju troje djece iznose 640 eura, dok za specijalizirane udomitelje koji su udomili djecu s teškoćama u razvoju ova naknada iznosi od 720 do 1200 eura.

Socijalna radnica Obiteljskog centra Područne službe Bjelovarsko-bilogorske Dijana Hodak pojasnila je kako je uloga Obiteljskog centra oduvijek bila pružiti podršku udomiteljima, kao i svojim radom prevenirati, ali i pomoći u otklanjanju poteškoća na koje udomitelji mogu naići u radu s djecom.

Podrška i savjet

– Ako udomitelji imaju određenih poteškoća, ako ne znaju kako postupiti u određenoj situaciji, kod nas uvijek mogu dobiti savjet i podršku. Organiziramo različite radionice, predavanja, grupna i individualna savjetovanja. Svakako želim naglasiti da udomitelji uvijek kod nas mogu dobiti savjet – napomenula je socijalna radnica Dijana Hodak.

Kada je pak riječ o udomljavanju odraslih osoba, situacija na razini županije je bitno povoljnija nego kod udomljavanja djece pa je tako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji registrirano više od 100 udomiteljskih obitelji za odrasle osobe. Jedna od njih je i Gordana Lončar iz Dautana, naselja na području Općine Nova Rača. O udomiteljstvu ima samo riječi hvale.

-Udomiteljstvom se bavim sedam godina, a trenutno brinem o dvije bake. Jako sam zadovoljna. Apelirala bih na sve one koji imaju priliku da se odluče na udomiteljstvo. Danas je potrebno pokazati malo empatije prema onima kojima je pomoć potrebna – naglasila je gospođa Lončar dodavši kako im svakodnevica izgleda posve uobičajeno.

– Ujutro su na rasporedu doručak i kava pa slijedi kuhanje ručka, obavezno radimo kolače, a poslijepodne odmaramo. Uz brigu o svojim curama, uvijek mi ostane dovoljno vremena za napraviti sve što je potrebno – zaključila je ova udomiteljica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!