Za osnovnoškolce održana Spikaonica povodom Svjetskog dana kazališta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ususret Svjetskom danu kazališta koji se obilježava 27. ožujka, na Studijskom odjelu bjelovarske Narodne knjižnice Petar Preradović održana je Spikaonica “Daske koje život znače”. Učenicima osnovnih škola su o čarima kazališta govorili Margareta Fabičević, dramska pedagoginja i voditeljica Bjelovarskog kazališta te Ivan Ožegović, kazališni, televizijski i filmski glumac.

Daske koje život znače

– Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962. godine, a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Akcija je to koju je pokrenuo ITI – International Theatre Institute, kako bi ljudi koji se bave kazalištem podsjetili javnost na snagu, poruku i značaj izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva. Svake godine poznati umjetnici, dramatičari, redatelji, književnici i glumci pišu univerzalnu poruku koja se prevodi i širi javnim prostorom te bude čitana u tisućama kazališta širom svijeta. Pisanje hrvatske poruke organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Dosta glumaca dolazi iz Bjelovara, a tko zna, možda će netko od učenika na Spikaonici za 20 godina biti poznati bjelovarski glumac ili glumica – pojasnila je razlog održavanja Spikaonice knjižničarka Tatjana Petrec.

O kazalištu kao i daskama koje život znače, kako kaže Margareta Fabičević, može govoriti do mirovine.

– Mladima ću prezentirati dramski odgoj djece i mladih, zašto je to zanimljivo i korisno te zašto može polučiti u životu velikim stvarima, a da se uopće na bavite kazalištem – rekla je Fabičević.

Djeca i mladi u kazalištu

Interes za kazalištem kod mladih, kaže, postoji, ali sve ovisi o roditeljima odnosno starijim generacijama.

– Mi odgajamo djecu, kako svoju tako i onu koja su s nama u kontaktu. Koliko im približimo kazalište i umjetnost, toliko će oni više biti zainteresirani. Imamo brojne projekte kojima želimo djecu i mlade približiti kazalištu. Obilježili smo unaprijed Svjetski dan lutkarstva, Šetnjom s lutkom i lutkarskom predstavom. Imamo svake nedjelje u 17 sati kazališnu predstavu, a sporadično imamo predstave za mlade te predstave za odrasle. Sa svakom predstavom s kojom izlazimo van, ne trudimo se da samo bude zabavna, već i edukativna – rekla je Fabičević.

Predstavu najčešće rade mladi.

– Mladi rade ono što ih zanima. Nisu dirigirani niti su naše marionete da rade predstave kako mi odlučimo. Mi odrasli smo tu da im pomognemo te da im damo načine, alate i tehnike kako da dođu do predstave – dodaje.

Bjelovarsko kazalište u prosjeku igra tri puta tjedno, a naprave osam novih predstava jer imaju šest dramskih skupina i dvije lutkarske skupine.

– Što se tiče Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, prije nekoliko mjeseci raspisali smo nacionalni natječaj koji je bio kao poticaj dramskog pisma odnosno kreativnog pisanja djece i mladih. Sutra ćemo u našem kazalištu imati dodjelu nagrada i priznanja – rekla je Fabičević te najavila predstavu za ovu nedjelju, 24. ožujka, “Magareće priče” koja je sastavljena od tri narodne priče.

Ivan Ožegović knjižnicu smatra kao idealnim mjesto za održavanje Spikaonice “Daske koje život znače” jer djeci, osim kazališta koje im je uvijek zanimljivije i dostupnije, treba približiti i knjigu.

– Danas je to jako važno u doba skraćene pažnje. Njima je čitanje knjiga udaljenije nego nama ikada u povijesti. Aristotel je nekada napisao da je svaka nova generacija koja dolazi grozna, ne želim biti takav, ali danas djeca i mladi imaju više izazova. Ja sam išao u kino, videoteku jer nisam imao ništa drugo za raditi, a danas je mogućnosti jako puno. Primjerice, serija je puno pa uvijek savjetujem da se ne gledaju serije jer oduzimaju jako puno vremena, više od filma ili predstave, a i manje su kvalitetne – rekao je Ožegović.

U glumačkom pozivu, zaključio je Ožegović, najljepše je pričati o filmovima i predstavama te idejama koji se kriju ispod njih.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!