Alergičari, oprez: U proljeće počinje cvatnja drveća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S cvrkutom ptica i dolaskom toplijeg vremena počinju i problemi za mnoge osobe sa sezonskim alergijama. Sezonske alergije često se svrstavaju u jednu kategoriju, međutim svako godišnje doba ima svoje jedinstvene alergene. Kako pojašnjavaju stručnjaci, alergija se javlja kada imunološki sustav osobe pretjerano reagira na inače bezopasnu tvar poznatu kao alergen. Kad osoba ima alergiju, tijelo proizvodi antitijela koja putuju do stanica koje oslobađaju histamin. Histamin uzorkuje oticanje nosa i očiju u pokušaju da spriječi ulazak alergena u tijelo. Histamin također uzrokuje kihanje kako bi uklonio alergene iz nosa.

– Budući da je pelud mikroskopska, ne možemo je vidjeti u zraku i često ne znamo da je sezona počela sve dok se ne pojave simptomi. Uobičajeni mit u vezi s proljetnim alergijama je da, budući da simptomi često počinju u korelaciji s cvjetanjem cvijeća, cvjetna pelud doprinosi problemu. Naše alergije nastaju zbog biljaka koje vjetrom raznose pelud čime pelud ulazi u naše oči, nos, usta ili kožu. Mnoga se stabla primarno oprašuju vjetrom, a pelud drveća je glavni proljetni alergen. Uobičajena stabla u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja cvatu u proljeće su čempres, jasen, grab, hrast, pitomi kesten, platana, a simptomima alergije izrazito pridonose lijeska, breza i joha – kažu iz Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Suzne oči, curenje nosa

Podsjećaju kako u veljači počinje cvatnja lijeske i johe što kod alergičara može uzrokovati uznemirujuće simptome crvenih i suznih očiju, kihanje, curenje nosa, svrbež očiju i nosa, poteškoće s disanjem i kožne alergija.

– Što je toplije, sezona peludi počinje ranije. Ako zimi gotovo da nema noćnih mrazova, prvi pelud lijeske i johe može izbiti već u siječnju ili čak prosincu. Za kontinentalnu Hrvatsku tipično je rano cvjetanje stabala. Općenito u proljeće počinje cvatnja drveća, a duljina sezone i period cvatnje variraju svake godine ovisno o vremenu. Promjene vremena mogu utjecati na količinu peludi koju ove biljke ispuštaju. Topli dani povećavaju rast biljaka i oplodnju, dok kišni dani usporavaju širenje peludi. Vjetroviti dani pomažu peludi da se brže širi, što može povećati simptome alergije kod osjetljivih osoba. Početkom proljeća, a naročito u travnju dominira pelud breze koja ima visok stupanj alergenosti, počinju cvjetati i trave, te oboje uzrokuju velike probleme osjetljivim osobama – napominju iz Zavoda.

Uređaj za mjerenje koncentracije peludi

Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije svakodnevno mjeri koncentraciju peludi u zraku u gradu Bjelovaru. Uređaj za uzorkovanje peludi postavljen je na krovu Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“. Obradom prikupljenih uzoraka određuju se dnevne koncentracije peludi u zraku, a potom se, s obzirom na meteorološke prilike izrađuje peludna prognoza za naredne dane. Rezultati i prognoza objavljuju se na web stranicama ZZJZ BBŽ, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te plivazdravlje.hr.

– Saznanja o vrstama peludi te njihovim koncentracijama u zraku odnosno duljinama peludnih sezona pojedinih vrsta biljaka su neophodna za predviđanje simptoma alergijskih reakcija kod dijela populacije s razvijenom preosjetljivošću na peludne alergene na područjima gdje borave. Takve informacije također su važne i liječnicima kako obiteljske medicine tako i specijalistima alergolozima u ispravnom postavljanju dijagnoze i pravovremenom liječenju svojih pacijenata kao i prevenciji – izbjegavajući kontakt s alergenima – napominju sa Zavoda. Ističu kako se osobama alergičnim na pelud savjetuje svakodnevno praćenje lokalne peludne prognoze Zavoda za javno zdravstvo BBŽ i prilagođavanje svojih aktivnosti.

– U slučaju umjerene ili visoke koncentracije peludi u zraku na koju ste alergični, u cilju olakšanja pojave simptoma, nastojite izbjegavati odlazak u prirodu za sunčanog i vjetrovitog vremena, odnosno nastojite boraviti u prirodi u poslijepodnevnim satima ili poslije kiše, kad je najmanja koncentracija peludi u zraku. Po mogućnosti boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, izbjegavajte provjetravanje u jutarnjim satima kad je koncentracija peludi u zraku najviša. Nakon boravka na otvorenom, pri povratku kući operite ruke, otuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću. Ne preporučuje se sušenje rublja na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi. Ne zaboravite četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud savjetuju sa Zavoda dodajući kako je preporučljivo uzimati redovito terapiju koju je propisao liječnik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!