Male planinare ‘Ježiće’ ove godine čeka puno uzbudljivih planinarskih izazova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Obiteljska sekcija “Ježići” Hrvatskog planinarskog društva “Bilogora” u ovoj godini planira puno planinarskih izazova odnosno izleta. Jedan su već odradili u veljači kada su bili u Donjoj Stubici. Trenutačno je u Ježićima 124 člana, a što sve njih očekuje ovaj mjesec, ali i narednih mjeseci u godini, zna Anamarija Pađan.

Izleti “Ježića”

– Ovaj mjesec idemo na Moslavačku goru na vrh koji se zove Vis, a odmah ćemo obići i ruševine koje se tamo nalaze, Bela Crkva, Garić grad i sam Vis te vrh Humka. Idući mjesec imamo manifestaciju “Proljeće na Bilogori”, a radi se o tradicionalnoj manifestaciji koju organizira naše društvo. U svibnju također na Kamenitovcu će se održati Dani planinara kada ćemo imati obilazak Dječje planinarske staze – rekla je Pađan.

Izletima tu nije kraj.

– U lipnju idemo u Gorski kotar, malo u kanjon Kamačnik. I ove godine, u rujnu, imat ćemo izlet u nepoznato. Do kraja godine bit ćemo i u Dilj gori te kod naših susjeda u Đurđevcu kada će nas Planinarsko društvo Borik Đurđevac dočekati kako bismo obišli njihovu pješačku stazu koja je dijelom u Đurđevačkim pijeskima – dodaje.

Ježići nisu još bili na većini navedenih lokacija jer cilj je obići što više različitih mjesta.

– Vodimo se time da svaki put odemo na drugu destinaciju, osim naših manifestacija na Bilogori. Cilj nam je obići što više gora i planina, kako onih u našoj neposrednoj blizini tako i onih dalje – navodi Pađan.

Potrebna oprema

Uvijek nije na odmet podsjetiti kako se mali planinari trebaju pripremiti za planinarske izazove.

– Najbitnije je da ponesu dovoljno tekućine, najbolje vodu, i da imaju dobru obuću za hodanje. Ne moraju to u početku za nekoga tko se tek priključio “Ježićima” biti odmah gojzerice, ali idealno bi bilo da su to čvrste tenisice s malo većim ripnama. Naravno, poželjno je u nekom malom planinarskom ruksaku, ovisno o dužini puta, ponijeti neke grickalice, voće, sendvič, čisto da dobiju energiju i da si nešto pojedu tijekom pauze – dodaje.

Nekada se obrok može pojesti u sklopu izleta, ali nekada i ne zbog čega je uvijek dobro imati neki zalogaj uz sebe.

– Na nekim izletima imamo planinarske domove gdje se može pojesti neki obrok, ali na nekima, kao što je bio slučaj na Moslavačkoj gori, ste ovisni o tome što si ponesete u ruksaku – kaže.

Kako bi djeca prisustvovala nekom od izleta, moraju biti članovi Ježića.

– Kao našeg člana obavještavamo vas o svim izletima, a za njih se potrebno i prijaviti. Primjerice, na izlet za Moslavačku goru idemo automobilima i tada ste više fleksibilni jer možete povesti i nekoga tko nije član. S druge strane, kod izleta gdje idemo autobusom, bitno je da ste član nekog planinarskog društva jer preko iskaznice Hrvatskog planinarskog saveza imamo osiguranje, što je vrlo bitno za nas planinare – zaključuje Pađan.

Za planinare, kako male tako i velike, bitno je da se HPD-u Bilogora za sve navedeno možete javiti putem web ili Facebook stranice.

FOTO: Facebook HPD Bilogora


PODIJELI S PRIJATELJIMA!