Kreće sadnja 365 novih stabala u Bjelovaru: Evo koje ulice će se zazelenjeti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je započeo veliki projekt Zelena mreža Bjelovar čiji je nositelj Grad Bjelovar. Riječ je o projektu ozelenjivanja grada sadnjom novih stabala te postavljanja urbane opreme. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Njegova ukupna vrijednost iznosi 336 tisuća eura, a sufinancira se do 80 posto opravdanih troškova. Za realizaciju projekta bit će zadužena Zajednica ponuditelja Holus d.o.o. i Cvjetni atelje Marina za nabavu i sadnju drveća i bilja te Metalac d.o.o. za nabavu i ugradnju urbane opreme.

Nova stabla, nove klupe

– U sklopu projekta posadit će se 365 novih stabala, a najveći dio bit će posađen u jesen jer je vegetacija sada već krenula. Postavit će se 55 klupa, 26 koševa za otpad, 12 za selektiranje otpada te tri javne česme. Lokacije na kojima će se zasaditi nova stabla su Križevačka cesta, Zagrebačka ulica, Trg kralja Tomislava, Trg Eugena Kvaternika, Ulica Frana Supila, Osječka ulica, Prilaz Andrije Hebranga, Ulica Andrije Hebranga, Ulica Marije Jurić Zagorke, malo igralište kod Trga Eugena Kvaternika, Borik, Ulica Ivana Mažuranića, Franjevačka ulica i Mlinovac – najavio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak naglasivši kako će realizacijom ovog projekta grad postati zeleniji i urbaniji.

– Cjelokupna priča počinje upravo u središnjem gradskom parku gdje smo odlučili posaditi 15 novih stabla divljih kestena kakvi su u našem parku rasli i prije 100 ili 200 godina. Ovdje ćemo imati zasađene tate, mame, sinove i kćeri divljih kestena jer su nova stabla nastala iz sjemena kestena iz našeg parka.  To je jedna lijepa i dobra poruka. Danas sadimo dva stabla pa ćemo napraviti pauzu zbog uskrsnih blagdana nakon čega ćemo zasaditi preostalih 13. Želimo da nam grad zasja kao nekada te da i dalje imamo najljepši park u Hrvatskoj – pojasnio je Hrebak pohvalivši ekipu Komunalca koja sada održava i kosi glavni park.

Radi se punom parom

Ivan Šepoval iz Cvjetnog ateljea Marina otkrio je kako će se ovog proljeća nova stabla zasaditi na Boriku i u gradskom parku te kako je cilj do Terezijane urediti žardinijere na gradskom korzu.

Inače, od 1. ožujka za održavanje zelenih površina zadužen je bjelovarski Komunalac čija je predsjednica Uprave Ivana Piščević Jurković naglasila kako su otada njihovi djelatnici koji čine ekipu Zelenih uspjeli orezati svih 4000 grmova te gotovo sve drvorede.

– Imamo ekipu od 17 ljudi koja je izuzetno spremna za rad. Proteklih 25 dana daju sve od sebe, a sve ono što se kasnilo, uspjeli smo nadoknaditi – zaključila je Piščević Jurković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!