[FOTO] Vrtićarke Matea i Franka svojim radovima oduševile Francuze, danas ih posjetio veleposlanik Francuske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da djeca mogu biti sjajni promotori svog grada potvrđuje primjer koji dolazi iz bjelovarskih vrtića. Naime, šestogodišnja Matea Šikica iz Dječjeg vrtića Bjelovar i petogodišnja Franka Kristijan iz Dječjeg vrtića Ciciban osvojile su prvo i drugo mjesto na nedavno održanom državnom likovno-literarnom natječaju Dis-moi mots 2024. Natječaj na kojem je ove godine sudjelovalo više od 600 natjecatelja organizira Francuski institut u Hrvatskoj, a Matea i Franka ne kriju koliko su zadovoljne svojim uspjehom.

– Učim francuski, a sada sam osvojila i prvo mjesto. Nacrtala sam dvije ruke koje se rukuju i pobijedila. Jako sam sretna – kazala je Matea, dok je Franka otkrila kako je drugo mjesto na istom natječaju osvojila nacrtavši pehar.

– Crtala sam žuto-narančasti pehar. Jako sam sretna što sam osvojila drugu nagradu. Inače volim crtati, a crtam nove stvari i sve što naučim – istaknula je Franka.

Prve riječi na francuskom

Uz sjajna postignuća na ovom natječaju, bjelovarski klinci mogu se pohvaliti i savladanim prvim riječima francuskog jezika. Naime, u ova dva dječja vrtića provodi se projekt Francuskog instituta u Hrvatskoj koji u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike i vrtićima provodi projekt pod nazivom „Poleti s francuskim s vukom“. Cilj projekta je senzibilizirati djecu za učenje francuskog jezika.

– Dječji vrtić Ciciban je još prije dvije i pol godine ostvario genijalnu suradnju s Gimnazijom Bjelovar gdje se tada počeo službeno učiti francuski jezik. Napravili smo jedan kurikulumski dogovor na razini obje ustanove i počeli sa senzibilizacijom za francuski jezik, a priključila nam se profesorica Željkica Crnković. To nas je dovelo do toga da smo na državnom natjecanju u Mjesecu frankofonije prošle godine ostvarili prvo mjesto s našom polaznicom Nikol i njezinom mentoricom Dijanom Rajković. Nakon toga, suradnja s Gimnazijom Bjelovar se nastavila, a uključili smo se u državni projekt Poleti s francuskim vukom tako da smo ojačali suradnju s Francuskim institutom. Na ovogodišnjem natječaju naša Franka je, uz pomoć mentorice Ive Benčine, osvojila drugo mjesto nacrtavši predivan pehar. Zaista možemo biti ponosni – kazala je Branka Biketa Caktaš, pedagoginja Dječjeg vrtića Ciciban dodavši kako u djeca jako motivirana za učenje francuskog jezika i upoznavanje francuske kulture.

Učenje francuskog jezika sjajno ide i djeci iz Dječjeg vrtića Bjelovar gdje je provođenje projekta Poleti s francuskim vukom započelo u listopadu prošle godine.

– Projekt se jako dobro razvija, a učenje francuskog djeci jako dobro ide. Imamo učiteljicu koja radi s našim odgojiteljima jer oni nisu govornici francuskog jezika već i oni sada uče. Tendencija je da u budućnosti imamo verificirani program francuskog jezika s odgojiteljima koji će završiti potrebne edukacije – kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš.

Veleposlanik obišao vrtiće

Kako naši najmlađi uče francuski jezik uvjerio se i veleposlanik Francuske Republike Nj. E. Fabien Gullaume Edmond Fieschi sa svojim suradnicima koji je danas posjetio Bjelovar.

– Drago mi je što sam danas u Bjelovaru kako bi podržao program ranog učenja francuskog u vašim dječjim vrtićima. Vrlo je važno s učenjem jezika započeti u ranoj dobi, a onda ga nastaviti u osnovnim i srednjim školama. Djeca u Bjelovaru uče vrlo brzo i upravo je zato važno dati im priliku učiti. Mi ćemo zajedno s Francuskim institutom nastaviti podržavati ovakve projekte kako bi djeca bila u doticaju s francuskom jezikom, zavoljela ga, a onda možda i nastavila učiti – kazao je veleposlanik Francuske Republike Nj. E. Fabien Gullaume Edmond Fieschi.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska vrtića naglasio je kako je Bjelovar multikulturalan grad u kojem se teži novim znanjima.

– Pohvaljujem sve što naši vrtići rade. Želimo našoj djeci otvoriti vidike i pripremiti ih za ono što u životu slijedi. Nama je izuzetno važno da naš djeca budu što obrazovanija i da budu poligloti. Danas je francuski službeni jezik europske administracije, a živimo u globalnom okruženju u kojem će im znanje ovog jezika sigurno dobro doći – kazao je gradonačelnik Hrebak zahvalivši francuskom veleposlaniku što je pronašao vrijeme za posjet Bjelovaru.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!