Evo tko će biti glavni kandidati koalicije HDZ-HSLS na parlamentarnim izborima u II. izbornoj jedinici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Portal Klikni.hr iz kuloara hotela Westin, gdje se danas prije podne predstavlja program i usvajaju izborne liste HDZ-ove koalicije, doznaje glavna imena s liste za II. izbornu jedinicu.

Naime, već tjednima je poznato da će listu za II. IJ predvoditi Gordan Jandroković, dosadašnji predsjednik Hrvatskog sabora. Isto je bilo i prije četiri godine, kada je ta lista osvojila 34.3%, deset posto više od Restart koalicije koja je bila druga.

Hrebak opet treći

Drugo mjesto navodno će zauzeti Kruno Katičić, glavni tajnik HDZ-a i jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića.
Treće mjesto, kako neslužbeno doznajemo, trebao bi zauzeti Dario Hrebak, predsjednika HSLS-a i gradonačelnika Bjelovara. Hrebak je protekle četiri godine kao zastupnik dobro iskoristio za političko pozicioniranje svoje stranke i sebe osobno, te kroz partnerstvo sa HDZ-om svom gradu osigurao ubrzani razvoj, što je postao svojevrstan primjer i za ostale dijelove Hrvatske. Podsjetimo, prije četiri godine na posljednjih parlamentarnim izborima Hrebak je također bio treći na listi HDZ-a, te je osvojio više od 6 tisuća preferencijalnih glasova.

Na četvrtom mjesto je navodno dr. sc. Gordan Grlić Radman, trenutni ministar vanjskih i europskih poslova. I on je na listi za II. IJ bio i prije četiri godine. Peti na HDZ-ovoj listi je kako doznajemo, Ante Deur, prekaljeni hrvatski branitelj, branitelj Vukovara do posljednjeg dana i dosadašnji saborski zastupnik, dok bi šesto mjesto trebalo pripasti Miri Totgergeliju, dosadašnjem saborskom zastupniku i dugogodišnjem predsjedniku županijskog HDZ-a koji se prije četiri godine također nalazio šestom mjestu liste HDZ-a u II. izbornoj jedinici.

Župan u lovu na preferencijalne glasove

Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, zauzeo je 14 mjesto. Kako doznajemo, to je bila njegova osobna želja jer kao župan ne može biti saborski zastupnik, ali svojom popularnošću i lako uočljivim mjestom na listi, može maksimalno pomoći samoj listi. Drugi razlog za takvu odluku je, doznajemo, velika Marušićeva popularnost među biračima, vidljiva na posljednjim anketama koje je stranka ranije. S obzirom na te činjenice, Marušiću se otvara mogućnost da preferencijalnim glasovima osvoji saborski mandat.

Iz izvora bliskih stranci, doznajemo da će se na listi HDZ-a naći i Sanela Grbaš Bratković, ravnateljica bjelovarske bolnice, Branko Hrg, nekadašnji gradonačelnik Križevaca i bivši predsjednik HSS-a, te gradonačelnik Ivanić Grada, Javor Bojan Leš.
Kad se sve zbroji HDZ-HSLS koaliciju u II izbornoj jedinici zastupaju jaki i poznati igrači: Predsjednik Sabora, Ministar vanjskih poslova, Glavni tajnik stranke, Župan BBŽ, Gradonačelnici Bjelovara, Ivanić Grada… Neki će reći, možda i najjača HDZ-ov lista uopće.

Podsjetimo, II. izborna jedinica obuhvaća cijelu Bjelovarsko-bilogorska županiju, istočni dio grada Zagreba, istočni i jugoistočni dio Zagrebačke županije, gradovi i općine Dugo Selo, Ivanić-Grad, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanić, Križ, Preseka i Rakovec. Zapadni i južni dio Koprivničko-križevačke županije: gradovi i općine Križevci, Gornja Rijeka, Kalnik, Rasinja, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec


PODIJELI S PRIJATELJIMA!