Potražnja za odojcima je veća od ponude, što je s cijenom?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uskrs je za mnoge nezamisliv bez šunkice, a dio se rado za blagdanski ručak počasti i prasetinom koju su ove godine skupo platili. Kilogram svježeg odojka u mesnici je 10 eura, a oni koji su naručili pečenog odojka su morali još dublje zavući ruku u novčanik i za kilogram u jednoj bjelovarskoj mesnici izdvojiti 19,99 eura dok je lani u ovo vrijeme cijena bila 13,27 eura. Za utjehu je da je cijena pečenog bunceka ostala ista kao i prošle godine, 5,30 eura. Sudeći po stanju na tržištu pojeftinjenje nije vjerojatno jer odojaka nema.

-Odojaka nije bilo u dovoljnoj količini koliko ih je trebalo za Dalmaciju tako da su mesari otišli tovariti na farme i uvoznicima jer je domaćih odojaka bilo svega 90 do 100 komada. To je trend već posljednjih nekoliko tjedana i vjerojatno ih kroz cijelu godinu neće biti dovoljno – opisuje stanje s ovotjednog stočnog sajma u Bereku njegov voditelj Vlado Krpan koji napominje kako se nikada nije dogodilo da odojaka nema dovoljno u ovo doba godine.

Vlado Krpan

 

Predavačkog svinjogojca i predsjednika Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovar Vladu Biškupa manjak odojaka ne čudi. Ne može ih biti kada nema krmača, a dio razloga leži u afričkoj svinjskoj kugi koja je prošle godine zahvatila istok Hrvatske, ali i sve u ostatku zemlje primorala na pridržavanje biosigurnosnih mjera.

-Oni koji su imali neodobrene objekte s jednom, dvije, tri krmače su se uplašili i oni su te krmače riješili i sada je broj krmača strahovito pao, ne toliko evidencijski jer te životinje nisu ni bile u evidenciji. Ljudi su u našoj županiji, Varaždinskoj i Sisačko-moslavačkoj strahovito rasprodali krmače jer su se bojali prijave – kaže Biškup.

No, sva krivnja za trenutno stanje se ne može svaliti na afričku svinjsku kugu već sada na naplatu dolazi višegodišnji sunovrat sektora.

-‘Zatrajali’ smo krmače. Nema ih zbog stanja na tržištu, zbog prekomjernog uvoza i sada je na naplatu došlo to što smo neorganizirani. Sada nema odojaka ili ih ima jako malo i skupi su i vani, a mi smo svoje zatrajali i sada što se pojavljuje se pojavljuje u malim količinama – kaže Biškup.

Vlado Biškup

 

Mršava ponuda utječe na cijene koje na berečkom stočnom sajmu posljednjih tjedana rastu.

-Kad ih je bilo cijena se spuštala, a sada kada odojaka nema cijena raste i vjerojatno će i dalje biti visoka – kaže Krpan.

Ovog je tjedna cijena odojaka za kilogram žive vage tako bila šest eura. Teško je očekivati i da će za kupce meso biti povoljno pogotovo jer i u europskim zemljama iz kojih uvozimo proizvodnja pada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!