Svim odgojiteljicama u Bjelovaru rastu plaće, nikad manje razlike u primanjima na relaciji privatni-gradski vrtići

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Rastu plaće svim odgojiteljicama u bjelovarskim vrtićima, a razlika između plaća onih zaposlenih u gradskom vrtiću i onih zaposlenih u privatnim vrtićima nikada nisu bile manje. Zaključak je to današnje konferencije za medije na kojoj je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak pojasnio nova usklađivanja plaća u sustavu predškolskog odgoja.

Stižu i uskrsnice

– Uoči uskrsnih blagdana imamo dobre vijesti vezano uz sustav dječjih vrtića grada Bjelovara za koji uvijek nastojimo da bude jedan od najboljih državi. Grad Bjelovar koji je osnivač Dječjeg vrtića Bjelovar, u dogovoru sa sindikatom Dječjeg vrtić Bjelovar, usuglasio je usklađivanje plaća djelatnika sukladno donesenim nacionalnim koeficijentima. Usklada plaća ide u dva dijela, prvi dio od 1. ožujka 2024. godine, a drugi dio od 1. siječnja 2025. godine. Tim povećanjem Grad Bjelovar bi bio prvi grad u Hrvatskoj koji je u potpunosti uskladio plaće odgajateljica u gradskom vrtiću s plaćama učitelja u razrednoj nastavi. Za to će se osigurati 255 tisuća eura u 2024. godini te isti iznos u 2025. godini – najavio je Hrebak naglasivši kako u Gradu nisu zaboravili ni na privatne vrtiće.

– Grad Bjelovar je u dogovoru s privatnim vrtićima dogovorio povećanje sufinanciranja smještaja djece od 1. travnja 2024. godine u iznosu od 10 eura mjesečno. Dogovorena je i isplata uskrsnica svim zaposlenicima u iznosu od 133 eura za što će Grad Bjelovar u proračunu osigurati dodatna sredstva od 60 tisuća eura. Razgovore s privatnim vrtićima nastavljamo i dalje jer ne možemo napraviti jaz između plaća odgojiteljica u privatnim vrtićima i Gradskom vrtiću Bjelovar. Za tri mjeseca najavljujem novi sastanak. Plaće odgojiteljica u Dječjem vrtiću Bjelovar i privatnim vrtićima nisu jednake i vjerojatno neće biti u nekom skorijem razdoblju, ali će ih stalno slijediti. Ja ne mogu govoriti o tome koliko iznose plaće u privatnim vrtićima, ali u gradskom vrtiću nijedna odgojiteljica nema plaću manju od 1000 eura – istaknuo je Hrebak naglasivši kako jedino zadovoljna odgojiteljica može stvarati pozitivno ozračje u kojem će djeca uživati, učiti i razvijati se u vrtićima.

– Sve to radimo bez podizanja cijena dječjih vrtića. Ekonomska cijena iznosi  310 eura u privatnim, 330 eura u Dječjem vrtiću Bjelovar, a roditelji participiraju s 80 eura mjesečno – napomenuo je Hrebak na konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali i predstavnici svih bjelovarskih vrtića.

Zadovoljni u vrtićima

Ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš otkrila je kako su koeficijenti za odgojitelje do sada iznosili 2,80 i 2,90, a sada će narasti na 3,39 i 3,64 u skladu s uredbom, no nije otkrila o kolikim iznosima je riječ.

– To je izjednačenje s razrednom nastavom. Tko koliku plaću ima, ovisi o puno faktora – kazala je ravnateljica Lauš.

Najnoviju financijsku injekciju u bjelovarski sustav predškolskog odgoja pozdravila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Senka Ivanušec pohvalivši senzibilitet gradonačelnika i Grada Bjelovara za predškolski odgoj kao sustavnu cjelinu gdje dijete jednako vrijedi u bilo kojem vrtiću.

– U ovom trenutku još uvijek nismo izjednačeni s materijalnim pravima radnika u gradskom vrtiću, ali konstantno konstruktivnim i dobrim dogovorima dolazimo do pomaka. To znači da će se s 1. travnjem povećati plaće odgojiteljicama, a isplatit će se uskrsnica. Mislim da ćemo biti jedini grad u kojem ćemo uspjeti prijeći barijere privatni-gradski i da ćemo svi biti jedinstvena cjelina – kazala je ravnateljica Ivanušec dodavši kako su razlike u plaćama između privatnih i gradskog vrtića kreću između 100 i 200 eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!