Bjelovarskim pomoćnicima u nastavi plaća rasla 16 posto: ‘Grad je osigurao dodatnih 50 tisuća eura’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na području Bjelovara 70 učenika osnovnih škola ima pomoćnika u nastavi, a zaposleno je njih 54. Najvećim dijelom njihove plaće se financiraju putem europskog projekta Sinergijom do uspješnije zajednice za osiguranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju.

Na taj je način osigurano bespovratnih 236 tisuća eura, dok udio Grada iznosi 10 posto. Kroz ovaj projekt osiguran rad 38 pomoćnika u nastavi za 39 učenika u osnovnim škola. Dodatno, Grad Bjelovar iz proračuna izdvaja sredstva za rad još 17 pomoćnika u nastavi za 31 učenika. Dobra vijest je da je Grad Bjelovar svima njima od 1. ožujka povećao plaće.

– Svim učenicima koji ostvaruju pravo na pomoćnika u nastavi, on je osiguran. No, ono što je još važno za istaknuti, pomoćnici rade za plaću koju je odredila država i ona je minimalna. Mi smo donijeli odluku o povećanju plaća pomoćnicima za 16 posto od početka ožujka. Za to će Grad u 2024. godini osigurati dodatnih 50 tisuća eura. Gledat ćemo da ta plaća opet u budućnosti raste, sukladno punjenju proračuna – najavio je Hrebak dodajući kako Grad nije zakonski obvezan to činit, no kako pomoćnici predano rade svoje posao te zaslužuju veću plaću, baš kao i uskrsnicu.

Jasmina Vuković, ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar na današnjoj je konferenciji za medije pojasnila kako je u Centru zaposleno najviše pomoćnika u nastavi na razini grada.

– Ukupno 16 jer imamo najveći broj djece s poteškoćama u razvoju. Njihov rad je u našoj ustanovi najkompleksniji i najzahtjevniji, a svake godine zapošljavamo otprilike isti broj pomoćnika – kazala je Vuković.

Jedan od tih 16 pomoćnika u nastavi je i Boris Damjanović koji je u Centru na ovaj način zaposlen već devet godina.

– U vrijeme kada sam došao raditi bilo je zaposleno četiri pomoćnika, a sada nas je 16. To je posao koji radiš isključivo ako to voliš. Ako ga ne voliš, nemoj ga ni raditi. Nakon niza godina, dolaze i povećanja plaće, ovo je drugo u zadnjih godinu dana – istaknuo je Damjanović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!