[FOTO] Dani slobodne nastave u Ekonomskoj okupili zanimljive predavače. Učenici oduševljeni…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ovoga tjedna održani su dvadeset i deveti po redu Dani slobodne nastave Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Dani slobodne nastave jedinstven su projekt Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar prepoznatljiv u čitavoj Republici Hrvatskoj.
Prvi Dani slobodne nastave održani su 1993. godine, a za njih je zaslužan bivši ravnatelj Vojislav Kranželić, a projekt je nastavljen i dolaskom novog ravnatelja Vladimira Štefanca. Dani slobodne nastave zamišljeni su kao niz predavanja i radionica koje vode uvaženi stručnjaci iz gospodarstva, znanosti, kulture i sporta.

Drugačiji način stjecanja znanja

Po ovom projektu je Ekonomska i birotehnička škola prepoznatljiva i jedinstvena u čitavoj Republici Hrvatskoj jer je među prvima u Hrvatskoj ponudila svojim učenicima drugačije načine stjecanja znanja, koji izlaze iz okvira klasične učioničke nastave, a koji se temelji na stjecanju znanja iz iskustva drugih. Svaki učenik je obavezan nazočiti na najmanje pet predavanja po vlastitom izboru, od kojih barem tri predavanja moraju biti iz struke za koju se učenik obrazuje, a barem dva iz ostalih segmenata društvenog i javnog života.

Nakon projekta analizira se posjećenost, učenici ocjenjuju kvalitetu predavanja, zanimljivost tema i utjecaj na uspjeh u redovnoj nastavi. Ove školske godine 2023./2024. održavaju se dvadeset i deveti po redu Dani slobodne nastave, a projekt je jedino imao prekid tijekom trogodišnjeg trajanja pandemije COVID-19.

Kako su prvi Dani slobodne nastave održani davne 1993. godine, uzrok osmišljavanja ovog jedinstvenog projekta Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar treba tražiti u ranim devedesetim godinama Republike Hrvatske i prelasku s planske, socijalističke na tržišnu ekonomiju. Samim time nastao je i problem u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske gdje je manjkalo novih, modernih udžbenika, novi nastavni planovi i programi su bili tek u nastajanju, a postojeći nastavni kadar se također morao prilagoditi novim tržišnim uvjetima. S novom državom došle su i nove okolnosti, a najviše je ekonomska struka morala promijeniti svoj plan i program.

Tako se došlo na ideju dovesti ljude iz privrede, tadašnje menadžere i poduzetnike. Ideja je bila da oni sami učenicima pričaju o ekonomiji, poduzetništvu i svom poslu. Škola je 1992. godine dobila dozvolu, a već sljedeće godine održani su prvi Dani slobodne nastave. Organizirana su predavanja iz ekonomije i prava, a s druge strane, da učenicima ne bi bilo dosadno, ideja je bila da dio događanja bude usmjeren na nešto drugo – umjetnost, druge znanosti koje nisu ekonomske ili pravne, na sport i slično.

Kako se projekt pokazao odličnim među učenicima i nastavnicima, a i u samoj zajednici, nastavilo se s organizacijom Dana slobodne nastave sve do danas.

Na ovogodišnjim Danima slobodne nastave predavači su bili:

1. Boris Sesar, dipl.oec., direktor tvrtke Ironcrew – „Razvojni put Sturtupa! Od ideje do realizacije – predavanje temeljeno na vlastitom iskustvu i greškama. Lekcije koje sam naučio! “

2. dr.sc. Kristijan Sedak, predavač na odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta – „Ubojica dosade“

3. izv. prof.dr.sc. Tomislav Globan, predavač na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu – „Što nam je donio euro?“

4. Tomislav Adamović, mag.ing.el., viši predavač na Veleučilištu u Bjelovaru – „Kako ostvariti svoj potencijal?“

5. doc.dr.sc. Dina Korent, docentica i predavačica na katedri za gospodarstvo Fakulteta organizacije i informatike Varaždin – „Priprema i procjena investicijskih projekata“

6. dr.sc. Ivana Dvorski Lacković, viša asistentica i predavačica na katedri za gospodarstvo Fakulteta organizacije i informatike Varaždin – „Upravljanje rizicima u poduzećima“

7. dr.sc. Peter Schmidt, viši predavač na Rochester institute of Technology Croatia – „Bitcoin or Euro — Which is the Better Money?“ (predavanje na engleskom jeziku)

8. Korana Krivačić, mag.iur., odvjetnica u Zajedničkom odvjetničkom uredu Krivačić & Krivačić – “Želiš li biti u pravu? – navigacija kroz labirit prava i odgovornosti mladih”

9. mr.sc. Hrvoje Serdarušić, ekonomski analitičar i mr.sc. Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka – „Bankarstvo i poduzetništvo: ključevi za uspjeh“

10. Jan Kerekeš, glumac, pjevač, humanitarac i investitor „Od lika do karaktera“

11. Iskrica Strčić, mag.polit.soc., socijalna radnica i Mateja Balenović, mag.psych., psihologinja u Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja – “Partnerski odnosi mladih – kvalitetne i nasilne veze”

12. Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih osoba „Novi život“ – „Od iluzije do inkluzije“

13. Dario Malogorski, prof. – putopis i ponešto drugo – „Grčka – što je ostalo od mitova i legendi“

14. dr.sc. Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu na Veleučilištu u Bjelovaru – „Tehnološki izazovi budućnosti“

15. Air-soft club „Scorpions“ -„Predstavljanje Airsoft kluba „Scorpions“ i Hrvatskog Airsoft


PODIJELI S PRIJATELJIMA!