Petar Lukačin već drugu godinu zaredom proglašen najčitateljem! Pročitao čak 351 knjigu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Narodnoj knjižnici Petar Preradović Bjelovar održan je susret najčitatelja Dječjeg odjela i sudionika Čituljkovog čitateljskog izazova. Na prvom mjestu za najčitatelja 2023. godine proglašen je Petar Lukačin koji je pročitao 351 knjigu. Drugo mjesto pripalo je Loti Škudar s 264 pročitane knjige dok je treće mjesto zauzela Nela Bosanac sa 183 pročitane knjige.

Najčitatelj Petar

– Svašta volim čitati, posebno enciklopedije. Trenutačno čitam jednu o dinosaurima. Čitao sam enciklopedije o ljudskom tijelu i sunčevom sustavu. Puno sam iz knjiga i naučio. Najviše volim čitati navečer prije spavanja. Pišem i svoju priču – rekao je sedmogodišnji Petar Lukačin.

– Jako sam ponosna na Petra. Mislim da je jako bitno čitati. I Petrova sestra koja ima deset mjeseci isto kreće njegovim stopama – rekla je mama Ana Lukačin.

U Čituljkovom čitateljskom izazovu ove je godine sudjelovalo više od 60 djece. U izazovima je ponovno bio najjači Petar Lukačin, slijedi ga Ameli Žnidaršić te Hana Polašek.

– Svaku večer čitamo priče za laku noć da mogu lakše zaspati – rekla je Hana.

Posebna gošća

Posebna gošća susreta bila je Marijana Križanović, književnica, profesorica hrvatskog i engleskog jezika i književnosti te magistra bibliotekarstva. Do sada je objavila 15 knjiga za djecu, a za slikovnicu “Moj tata” dobila je nagradu “Ovca u kutiji” dječjeg žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2023. godini. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te Hrvatskog čitateljskog društva. Voli prirodu, fotografiju, glazbu, kazalište, knjige, strane jezike, putovanja i druženje s obitelji. Živi u Zagrebu sa suprugom i djecom.

– Mislim da je čitanje jako važno jer potiče djeci maštu, djecu vodi na putovanja, djeca upoznaju i susreću razne likove s kojima se mogu poistovjetiti. Osobno volim pisati o životinjama odnosno životinjskim likovima jer se djeca rado poistovjećuju s njima. Moje slikovnice uvijek imaju neku pouku, a većinom ako su problemske, taj se problem riješi. Pišem u osmercima jer smatram da rima isto tako lako može doprijeti do djece, brzo to uče napamet i savladavaju. No, treba reći da nije jednostavno pisati u rimi. Svi misle da je tu rima samo da štima, ali kada napravite cijelu kompoziciju za priču, onda vas tek čeka najteži dio odnosno rima. Osmerac je jako ritmičan i kasnije se može uglazbiti – priča Križanović.

Isto tako, slikovnice trebaju biti ugodne oku i treba postojati dobra suradnja između ilustratora, grafičara, urednika i autora, dodaje.

– Nekako volim da moje slikovnice imaju tvrde korice kako se ne bi mogle potrgati. Prije svega jako je važno vidjeti roditelje da čitaju jer onda će čitati i djeca. Djeci se treba čitati od malena, čak dok su u trbuhu. To se isplati i vidi, posebno u osnovnoj školi kada djeca koja čitaju, lijepo i pripovijedaju. Zato je čitanje jako važno – zaključuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!