[FOTO] Područna škola Pavlovac ima jedan od najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Područna škola Pavlovac koja pripada Osnovnoj školi Mate Lovraka Veliki Grđevac ima treći najljepši školski vrt u Hrvatskoj. Učenici u PŠ Pavlovac zajedno s učiteljicama provode brojne projekte s ciljem zaštite okoliša, recikliranja i stvaranja novih vrijednosti, uzgoja izvornog i domaćeg bilja, voća, prepoznaju ljepote vlastita krajolika i njeguju tradicijske vrtove. Vrijedno priznanje učenicima i djelatnicima škole dodijelio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a više o svemu otkrila nam je učiteljica Tihana Čvek.

– Mi školski vrt njegujemo već dugi niz godina. Ja sam u Pavlovcu 23 godine, a prije mene su učiteljice njegovale vrt. Bilo je logično da se to nastavi. Na natječaj smo se prijavili na nagovor ravnateljice Marine Balen i eto, drugu godinu zaredom nam je uspjelo da dobijemo jednu od nagrada – rekla je Čvek.

Zajedničkim snagama

Inače, natječaj ima osam kategorija, a PŠ Pavlovac je dobila jednu nagradu od osam kategorija. Zaslužni za uljepšavanje vrta su učenici, djelatnici škole, ali i ostali mještani.

– Školski vrt uvijek izgleda lijepo. U uređivanje se uključuju učenici, svih nas troje koji smo zaposleni u školi, a uključuju se i roditelji. Izradili su kućice za ptice, sadili smo nedavno i maćuhice koje je jedna obitelj iz Pavlovca donirala školi. Zapravo svi mještani na neki način su uključeni u uređenje školskog okoliša – dodaje.

Svoj školski vrt, kaže učiteljica, ne uljepšavaju zbog nagrada već im je bitno da se svi osjećaju ugodno.

– Važno nam je da se svi osjećaju ugodno i da svi imaju mjesto gdje će se okupljati – rekla je.

Reakcija učenika

Dobivenim priznanjem, učenici su oduševljeni.

– Učenici dosta dugo nisu znali za nagradu. Kada sam im rekla zaista su bili jako sretni i ponosni. Nisu mogli dočekati mali izlet u Zagreb gdje smo gostovali u HRT-ovom studiju. Bilo im je prekrasno na dodjeli nagrada, usput smo obišli sve studije HRT-a. Sve u svemu, bilo im je jako lijepo – navodi Čvek.

Školski voćnjak

– Prije nekoliko godina posadili smo školski voćnjak, a u sklopu jednom projekta izradili smo vanjsku sjenicu odnosno učionicu na otvorenom gdje provodimo nastavu. Imamo i malo školsko igralište gdje se djeca igraju. Nastojimo sve povezati s prirodom jer ipak smo u selu, odlazimo često u šumu, sve nam je uglavnom blizu i sve dobro iskoristimo – kaže Čvek.

O vrtu treba uvijek voditi brigu, posebno dolaskom lijepog vremena.

– Nastojimo da sve što sadimo budu trajnice koje mogu u vrtu biti cijelu školsku godinu. Ne moramo ih obnavljati, samo održavati. Njegujemo zapravo starinske vrste biljaka, hortenzije, magnolije, narcise, zumbule, jaglace. Sve što se nekada u školi nalazilo – kaže.

Što se tiče voća, može se uživati u kruškama, jabukama, šljivama, breskvama, ribizlima, višnjama i trešnjama. Sva voća su plodna, ali zore kada nema škole. Ipak, učiteljica Tihana poziva sve oni koji dođu u školski vrt da se slobodno posluže zdravim voćem. Čestitamo još jednom svima u PŠ Pavlovac koja je, uz priznanje, dobila i novčanu nagradu u iznosu od 400 eura.

FOTO: OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!