Župljani župe u Rovišću vlč. Posavcu izrazili toplu dobrodošlicu! Evo u kojim aktivnostima sudjeluju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Župa Presvetog Trojstva u Rovišću prije nešto više od pola godine dobila je novog župnika, vlč. Miju Posavca koji je naslijedio mons. Stjepana Ptičeka. Župljani su novom župniku izrazili toplu dobrodošlicu te su zajedno s njime krenuli u mnoge župne aktivnosti. Jedan od događaja koji je organizirao uz pomoć župljana je križni put župom.

Križni put

U subotu, 16. ožujka imali smo pobožnost križnog puta našom župom, jednim dijelom jer je župa doista velika. Put koji smo prošli nešto je duži od 35 kilometara. Ujutro u sedam sati slavili smo svetu misu nakon koje smo oko osam sati krenuli.

Kod kapelica ili križeva koji su se nalazili na putu imali smo postaje križnog puta. Župljani su nas svugdje radosno dočekali te okrijepili pićem i hranom – kaže vlč. Posavec te dodaje da su se u 19 sati vratili u župnu crkvu gdje je bila zadnja postaja te završetak križnog puta.

Važno je naglasiti da je na početku križnog puta izbrojeno 140 ljudi, a brojka je varirala do kraja puta.

– Na križnom putu bilo je djece, mladih, ljudi srednje dobi, ali i starijih. Najmlađi su imali sedam godina, dvojica dječaka i oni su cijeli put uspjeli proći – dodaje.

Bilo je to pozitivno duhovno iskustvo za izgradnju osobne vjere, ali i povezivanja župljana međusobno, poručuje Posavec.

Zajedništvo župljana

– Župljani se znaju sa svete mise, ali ovako kada su duže vremena zajedno, još se bolje upoznaju i povežu – navodi velečasni.

No, nije križni put bila jedina prilika za povezivanje. U župnoj crkvi je uoči Cvjetnice održan koncert pučkih korizmenih napjeva u izvedbi pučkih pjevača HORKUD “GOLUB” iz Bjelovara. Svečanom procesijom je proslavljena Cvjetnica – Nedjelja Muke Gospodnje, kojom se ušlo u Veliki tjedan.

Uređenje crkve

Zajedništvo među župljana i župnika dovelo je i do drugih projekata kojima se želi urediti okoliš crkve i župnoga Dvora.

U dogovoru sa župnim pastoralnim vijećem pristupilo se uređenju prostora oko crkve i župnog dvora. Zbog dotrajalosti motora na crkvenim zvonima bilo je potrebno zamijeniti sva tri kao i mehanizam sata na tornju. – rekao je vlč. Posavec.

Razgovarali smo i s župljankom Zrinkom Dragić koja pozitivno gleda na nedavna župna događanja.

– Od kada nam je velečasni Posavec došao pokazao je volju da nas kao zajednicu vodi. Za vrijeme korone nismo imali mogućnost biti tako povezani i sve je bilo otežano i usporeno. Recimo, nekoliko godina nismo imali križni put. No, ove godine puno nas se uključilo, a naši vatrogasci pripremili su nam zakusku u mjesnom domu. Jasno, podrška i volja župnika dodatno nas je potaknula. Važno mu je da pokrene zajednicu i da župa duhovno napreduje – poručila je Dragić.

Župa Rovišće ima nešto manja od 5000 vjernika što je po sebi zahtjevno na redovitoj pastoralnoj razini a osobito svetkovinama i nedjeljama, navodi velečasni.

– Osim redovitog pastorala, potrebno je voditi brigu i o materijalnom; crkvi, župnom dvoru i kapelicama u našim selima. Sada struka radi procjenu stanja svih objekata pa ćemo prema prioritetu a naravno i mogućnostima krenuti u potrebne radove te uz brigu za živu Crkvu ne zaboraviti brinuti za crkvu u kojoj se okupljamo na svetu misu, razne pobožnosti te slavimo sakramente i time gradimo zajedništvo već na ovome svijetu – zaključuje.

FOTO: Župa Rovišće


PODIJELI S PRIJATELJIMA!