BBŽ ima 5 gradova, 18 općina i 59 nogometnih klubova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, a za neke je čak i veći od života. Dokaz je Bjelovarsko-bilogorska županija koja ima 59 nogometnih klubova, a to je 36 klubova više nego što je u županiji gradova i općina.

Općine Rovišće i Končanica imaju tri kluba

Pojedine općine imaju i po nekoliko klubova, a Rovišće ih primjerice ima tri: NK Rovišće, NK Dinamo iz Predavca i NK TOSK iz Tuka.

NK Tosk vode braća Ivan i Stjepan Kovačević, a za Ivana koji je sada tajnik je klub sastavni dio njega. Upravo je on 1978. bio jedan od njegovih osnivača.

-Nas nekoliko mladih da ne bi igrali nogomet okolo smo skupili novac, kupili livadu i dok su drugi radili vikendice mi smo radili svlačionice. Sada sam angažirao obitelj, žena pere dresove, sin kosi i igralište i ‘lajna’, ja čistim svlačionice i sada sam se aktivirao i za trenera jer nitko drugi ne želi – priča Kovačević koji strahuje što će biti od kluba ako on od njega digne ruke.

Foto: Facebook NK TOSK

 

Najviše ga boli što mladima u selu lopta nije atraktivna iako imaju bolje uvjete nego što su ih oni imali.

-Oni sada imaju neke druge sadržaje koji im se nude, a kada smo mi bili mladi nogomet je bio najzastupljeniji sport, imali smo loptu, pa smo se mogli natjerivati. Danas se mladima nude neki drugi sadržaji, njih nogomet nažalost više ne zanima možda zato što se moraju kretati, a njih zanima ono gdje mogu sjediti – pomalo je razočaran Kovačević.

NK TOSK se natječe u Drugoj županijskoj ligi, a dovesti igrače nije lako, pa iako ih na papiru imaju 25 zbog ozljeda, kartona, drugih obaveza nekada, kažu, mogu biti sretni ako ih se na utakmici pojavi potrebnih 11.

-Živimo u okruženju gdje svako selo kada krenete od Bjelovara osim Prgomelja ima nogometni klub. Topolovac, Rovišće, Predavac, Raič, Klokočevac, Skucani, Podgorci, tako da je jako teško doći do igrača – navodi tajnik TOSK-a.

Znaju to i u Končanici, još jednoj općini s tri nogometna kluba – NK Ribarom iz Končanice, NK Mladosti iz Daruvarskog Brestovca i NK Imsovcem iz istoimenog mjesta. Unatoč brojnosti klubova i nižim rangovima natjecanja i u njima baš kao u nogometnim velikanima rade na transferima.

-Jesen je bila loša, predzadnji smo bili, ali smo se na zimu malo pojačali tako da bi trebalo ići nabolje. Doveli smo nekoliko igrača i trenera, počeli malo ozbiljnije raditi tako da bi sada trebalo biti bolje – kaže Zdenko Vondra, predsjednik NK Mladosti iz Daruvarskog Brestovca koja se natječe u Drugoj županijskoj nogometnoj ligi.

Foto: Facebook NK Mladost Daruvarski Brestovac

 

Boje NK Mladosti brani do 13 igrača koji treniraju dva puta tjedno, imaju samo seniorsku ekipu, mlađih uzrasnih kategorija nema, ali ne bi svoj klub dali nizašto.

-Puno klub znači jer se nedjeljom nešto događa u tom selu, ljudi imaju gdje izaći. To je okupljanje, druženje jer nema po selima događaja, pa onda oni koji su koliko, toliko zainteresirani za sport izađu i podruže se – kaže Vondra.

S Vondrom se slaže i Kovačević koji ističe kako se na selu društveni život vrti oko nogometa koji je za njih stoga više od igre.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!