Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku ima velike potrebe, a premalo mjesta i kadra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prije nešto više od četiri mjeseca, V. OŠ Bjelovar postala je Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku. Glavni cilj promjene naziva je proširivanje djelatnosti škole socijalnim uslugama razvojne podrške za djecu s teškoćama predškolske dobi, a koja nisu upisana u postojeće programe V. osnovne škole. Međutim, kolika je potreba za Centrom oduvijek i bila, pokazala je lista čekanja jer za sve učenike nema dovoljno kadra, ali ni odgovarajućeg mjesta.

– Od 15. studenoga prošle godine postali smo Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar zbog toga što smo uveli dodatnu uslugu iz domene socijalne skrbi. Radi se zapravo o tri usluge za koje smo registrirani – rana razvojna podrška od nula do tri godine i od tri do sedam godina, psihosocijalna podrška do sedme do 15 godine te stručna procjena – kaže ravnateljica Jasmina Vuković.

Od veljače su krenuli provoditi ranu razvojnu podršku i psihosocijalnu podršku.

– Trenutačno nam je uključeno 15 djece od najniže kronološke dobi pa do 15 godine. U te dvije socijalne usluge imamo zaposlenog samo jednog edukacijskog rehabilitatora na pola radnog vremena. Zbog toga možemo uključiti samo 15 djece plus još jedno dijete, znači ukupno 16. Naravno da su potrebe veće, uvijek će i biti. Taman i da imamo cijeli stručni tim zaposlen, mislim da se nikada neće dogoditi da nitko nije na čekanju – navodi

Lista čekanja

Zbog liste čekanja, podijeljeni su u cikluse od četiri mjeseca. Usluga se sastoji od jednog sata tjedno edukacijsko-rehabilitacijske podrške. Onoliko djece koliko je upisano, barem toliko ih se nalazi i “ispod crte”, kaže ravnateljica.

– Mi ćemo procijeniti hoćemo li i u sljedećem ciklusu nastaviti raditi s nekim djetetom iz ovog ciklusa. Gledamo kojem djetetu je baš potrebna intenzivna podrška bez prekida – navodi.

Čeka se natječaj Ministarstva socijalne skrbi za uključivanje u mrežu socijalnih usluga.

– Ako na natječaju prođemo, s obzirom na to da imamo registrirano preko 2000 jedinica socijalnih usluga, onda ćemo moći zaposliti cijeli stručni tim te provoditi stručnu procjenu. Dakle, djeci bi dali još sati psihosocijalne podrške ili rane razvojne podrške. Trenutačno ne radimo na uputnicu jer nismo u mreži socijalnih usluga. Edukacijskog rehabilitatora kojeg imamo financira Grad Bjelovar iz svog proračuna, a ako pređemo u mrežu socijalnih usluga onda ćemo raditi preko uputnice odnosno Ministarstva – dodaje Vuković

Nedovoljno mjesta

Osim kadra, problem je i nedostatak mjesta. Ravnateljica je u kontaktu s gradonačelnikom Darijom Hrebakom.

– Gradonačelniku sam predala nacrt naših prostornih potreba. Pokazao je interes i dobru volju da u nekom sljedećem razdoblju idemo na izgradnju nove zgrade. Čekamo zapravo hoće li biti natječaja u koji se možemo uklopiti kako bi financiranje išlo i preko EU fondova, a ne samo Grada. Bila bi to jedna ogromna nova zgrada u kojoj bi se provodilo obrazovanje od predškolskog odgoja do socijalnih usluga – dodaje.

Ima nade da se sve želje Centra ispune.

– Uvijek govorim roditeljima da nisu sami i da smo tu za njih. Oni znaju da uvijek mogu nazvati. Nisu ostavljeni na cjedilu. Mislim da je vrlo pozitivno što smo krenuli, a s obzirom na to da je svaki početak težak, moramo biti strpljivi i ići korak po korak – zaključuje Vuković.

Inače, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postoji i Centar Rudolf Steiner Daruvar koji pokriva istočni dio Bjelovarsko-bilogorske županije, a ukupno četiri županije. Osnivač im je Republika Hrvatska. S druge strane, Centar za odgoj, obrazovanje i podršku Bjelovar pokriva zapadni dio županije.

FOTO: Facebook Centar za odgoj, obrazovanje i podršku Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!