Krenuli radovi na pročistaču vode u Korenovu: Ugovor vrijedan 16.2 milijuna eura…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Velikom Korenovu u tijeku su radovi na rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i popratnih objekata. Ugovor, unutar projekta aglomeracije, potpisan je još 2022. godine, a trenutno su u tijeku radovi na popratnoj infrastrukturi.

-Sad su krenuli radovi na izgradnji popratnih objekata, a uskoro kreće i sam početak rekonstrukcije pročistača, 16, 2 milijuna eura je vrijednost Ugovora o rekonstrukciji pročišćivača otpadnih voda. Jedanaesti je po redu u sklopu projekta aglomeracije i najvrjedniji – ispričao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Uskoro najveći dio radova

-Ono što je najvažnije, ovdje su počeli radovi na ovim popratnim objektima, a očekujemo krajem četvrtog mjeseca, početkom petog da dobijemo građevinsku dozvolu za najveći dio, a to je sam pročistač otpadnih voda koji će se raditi upravo ovdje na ovoj lokaciji – dodao je.

Ugovor se odnosi na projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju te probni rad od godinu dana kako bi se rad pročistača ispitao u svim vremenskim uvjetima.

-Velika je to stvar za grad Bjelovar, ukupna aglomeracija je 3 do 4 posto sredstava iz proračuna Grada Bjelovara, sve ostalo su sredstva koja su došla iz europskih fondova. Najveći dio sredstava osigurale su Vodne usluge i s ovim završnim činom završit će i projekt aglomeracije i Bjelovar će biti među rijetkim gradovima koji će imati riješeno ovako visok stupanj pročišćavanja otpadnih voda – ispričao je Hrebak.

Radovima je zadovoljan i predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić koji je dodao kako je projekt obnove pročistača vode bitna sastavnica projekta aglomeracije.

Za godinu dana završena gradnja

-Plan je dakle, da do sredine ove godine, do šestog mjeseca ukupno sve sastavnice ovog projekta budu u realizaciji, a do sljedeće godine u šestom mjesecu bude i završena gradnja. Slijedi poslije toga puštanje u rad i vođenje narednih godine dana od samog izvođača radova – ispričao je Ivančić.

-Iduće godine u šestom mjesecu bi trebali imati gotov uređaj, a godinu dana poslije i primopredaju uređaja koji će, sigurni smo, zadovoljavati sve potrebne standarde – dodao je.

Nakon izgradnje, pročistač će godinu dana voditi izvođač radova. Takva praksa propisana je ugovorom, a cilj joj je da izvođač radova dokaže izabranu tehnologiju i potrebne parametre.

Ivančić naglašava kako se pročistač ne mijenja jer on ne radi, već zato što ga valja prilagoditi današnjim standardima pročišćivanja.

-Radi se o tome da su jednostavno podignuti standardi pročišćavanja otpadnih voda i zbog toga potreban je i treći stupanj pročišćavanja kojim će se uklanjati dušik i fosfor iz otpadnih voda grada Bjelovara, to znači jednostavno mijenjanje tehnologije i taj dio uređaja moramo graditi – zaključio je Ivančić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!