Bjelovar planira aktivirati još dvije geotermalne bušotine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar želi biti prvi grad u Hrvatskoj koji će početi obilato koristiti geotermalnu energiju, a u prilog tomu svjedoče i rezultati istražne bušotine u prigradskom naselju Veliko Korenovo koji su bolji od očekivanja.

„Nakon nekoliko godina priprema, mi danas imamo bušotinu s temperaturom vode 83 stupnja u ležištu i više od 70 stupnjeva na izvorištu, što je više od očekivanog, ali i veliko iznenađenje za hrvatske prilike”, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak na konferenciji koja je nedavno održana u Kulturnom i multimedijskom centru na temu iskorištavanja geotermalne energije.

„Geotermalnu energiju namjeravamo iskorištavati za poduzetništvo jer u Velikom Korenovu planiramo poslovnu zonu od 80 hektara u kojoj će se ta energija koristiti za grijanje, ali i za plasteničku proizvodnju. Planiramo i vrelovod do obližnjeg Bjelovarskog sajma, a jednako tako i za bjelovarske toplice”, pojasnio je gradonačelnik Hrebak dodavši da su na bjelovarskom području planirane dvije nove bušotine u centru grada koje će grijati bolnice, škole i vrtiće.

Na konferenciji su sudjelovali i Martina Tuschl, direktorica Sektora za geotermalnu energiju iz Agencije za ugljikovodike, Gabrijel Deak zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje, Tomislav Đurić, stariji istraživač iz Odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša Energetskog instituta Hrvoje Požar te dr.sc. Vladislav Brkić dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Dekan Brkić poručio je da se Hrvatska nalazi u energetskoj tranziciji te da postoji niz mjera, među ostalima i onih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koje stimuliraju lokalnu zajednicu, ali i privatni sektor za investiranje u geotermalnu energiju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!