Macan objavio procjenu izbornih rezultata, evo što prognozira za II. izbornu jedinicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski PR-ovac i dugogodišnji politički analitičar Krešimir Macan na svom je blogu objavio procjenu rezultata na nadolazećim parlamentarnim izborima. Za osnovu istraživanja uzeo je rezultate na prošlim parlamentarnim aktivnostima te ih dopunio imenima i opcijama na aktualnim izbornim listama, i to za sve izborne jedinice.

Sveukupno gledano, Macan procjenjuje kako će relativni pobjednik izbora biti Hrvatska demokratska zajednica.

HDZ u prednosti

-HDZ je izgleda i dalje dosta bliži formiranju vlade od koalicije Rijeke pravde, no to je i razlog zašto predsjednik Milanović ne daje ostavku – svjestan je i on mogućih scenarija i ključne uloge predsjednika u povjeravanju mandata onome tko (ne)skupi 76 potpisa, smatra Krešimir Macan.

Konkretno, Macan je izračunao kako će HDZ i koalicijski partneri osvojiti 62 mandata, koalicija SDP-a 41 mandat, a slijedi koalicija Domovinskog pokreta s 12 mandata, Možemo s deset mandata, Most s devet, IDS i PGS s četiri mandata te ostali s pet mandata.

Kad je riječ II. Izbornoj jedinici, Macan navodi kako HDZ i HSLS ovdje računaju na šest mandata, koliko su dobili i na prošlim izborima, dok koalicija predvođena SDP-om računa na pet mandata, odnosno jedan više nego 2020. godine.

-Taj im plan može pokvariti bilo tko od trojca – Damir Bajs ispred Fokusa i Republike koji traže mandat, Domovinski pokret koji predvodi Tomislav Josić i koji dobiva jedan mandat (jedan manje nego 2020.) ili pak Most gdje imamo dva teškaša, Ninu Raspudića i Trpimira Golužu, te zasad jedan mandat (nema promjene u odnosu na 2020.). I poznati rukometaš Vlado Šola ispred Socijaldemokrata će im pokušati pokvariti račune – piše Macan, dodajući kako je tu i Možemo predvođeno Danijelom Dolenec koje računa na jedan mandat.

Moguća odstupanja

Macan napominje kako njegova predviđanja nisu sveto pismo te kako je realno da u konačnici bude određenih odstupanja.

-Naravno, iznenađenja su uvijek moguća i očekivana, samo nikad ne znate od kuda dolaze inače ne bi bila iznenađenja. Kampanja je tu da promijeni neke stvari – vidjet ćemo koliko će pojedine stranke u tome biti uspješne. Nažalost taj dio kampanje i same završnice je dosta podcijenjen kod većine igrača, iako istraživanja pokazuju da svaki 4. birač odlučuje upravo u tom razdoblju od zadnja dva tjedna kampanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!