U Bjelovar stiže prof. Veljko Đorđević, jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na Studijskom odjelu bjelovarske Narodne knjižnice „Petar Preradović” u četvrtak, 4. travnja, od 18 sati, gostuje ugledni hrvatski psihijatar prof. dr. sc. Veljko Đorđević. On će za Bjelovarčane održati novo u nizu predavanja o mentalnom zdravlju „Nove ovisnosti”. Osim toga, predstavit će svoju knjigu „Let iznad psihijatrijskog gnijezda” o kojoj će govoriti i prof. dr. sc. Marijana Braš.

Veljko Đorđević nije samo jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih psihijatara, nego i plodni pisac, član Hrvatskog društva književnika. Rođen je 1951. u Zagrebu. U Osijeku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, dok je studij medicine završio 1975. u Zagrebu. Radio je u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“ do 1992., kada je prešao u privatnu psihijatrijsku ordinaciju. Od 2002. je prvo bio pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, zatim pročelnik Zavoda za preventivnu i socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb te pročelnik Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb. Od 2016. je u mirovini, ali i dalje je izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Osnivač je i prvi predstojnik Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bio je urednik i voditelj preko tisuću radijskih emisija, među kojima su „Čovjek je čovjeku lijek“ i „Povjerljivo s dr. Veljkom Đorđevićem“, te urednik 647 autorskih televizijskih emisija pod nazivom „Ekspertiza dr. Veljka Đorđevića“. Napisao je romane „Lepoglavski blues“, „Osječki nokturno”, „Ludolog među umjetnicima“, „Glumac na kauču“, „Ožiljci života“, „Sante leda“ i „Svitanja“, dramske tekstove „Izgubljene duše“ i „Na prvoj crti zdravlja“ te je urednik knjiga „Vukovarska bolnica 1991.“ i „Pouke o čovječnosti“, koje uz njegove tekstove sadrže svjedočanstva osoba koje su preživjele važne događaje Domovinskog rata.

-Let iznad psihijatrijskoga gnijezda moguć je samo u uvjetima ako naučimo letjeti iz kulture bolesti u kulturu zdravlja. To nije događaj, nego proces koji su započele generacije puno godina prije nas, a na nama je stvoriti uvjete novoj generaciji psihijatrijskog poletaraca da uzlete. Kamo, koliko i kojom brzinom ovisit će o zdravom razumu koji bi trebao prevladati jer smo na izmaku prve četvrtine 21. stoljeća, stoljeća uma, a da to i ne osjetimo jer smo dozvolili da rastu i cvjetaju strah, rat i netolerancija, kako je nekada govorio jedan od doajena svjetske socijalne i ekološke psihijatrije, moj učitelj, pokojni prof. dr. sc. Vladimir Hudolin. – kazao je o svojoj knjizi prof. Đorđević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!