Daruvar od petka postaje astronomsko središte Hrvatske. Evo detalja…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji Astronomskog društva “Kumova slama” Daruvar, od petka, 5. travnja pa sve do nedjelje 14. travnja, održat će se još jedna manifestacija “10 dana astronomije”. Tajnik Astronomskog društva “Kumova slama”, Toni Boroš ističe kako su i ove godine pripremili brojne zanimljivosti za sve generacije. Sve počinje u petak od 18 sati.

– Odmah krećemo s prvim predavanjem koje otkriva i ovogodišnju temu – Mjesec. U zadnje vrijeme puno se priča o Mjesecu, mnoge zemlje su poslale letjelice bez posade na Mjesec, spremamo se za koju godinu ponovno imati gore astronaute, a mi smo se odlučili da se ove godine posvetimo Mjesecu. Prvo predavanje održat će najveći stručnjak za to tijelo – Ante Radonić. Svi ste pozvani na to, ali i niz drugih predavanja – poručuje Boroš.

Svi su pozvani na sijelo, a za najmlađe opet puno sadržaja

Drugo predavanje, ove subote, održat će doktorica znanosti Vernesa Smolčić, a vezano je uz opću teoriju relativnosti.

– Ona je već domaća ovdje, drži astro vrtić, ali ima i astro učionicu na internetu. I to je predavanje vezano uz Mjesec. U nedjelju će Saša Ceci i Nenad Jurić-Dauenhauer pričati o knjizi “Znanost i predrasude”, a to smo zamislili kao Sijelo na Kumovoj slami, kada će građani imati prilike postaviti svoja pitanja – pojašnjava i dodaje da je cilj tako običnim građanima razbili neki mitovi o pseudo znanosti, kako bi se ljudi ipak informirali i znali ispravne informacije.

Uz sve to, neizbježan će biti dječji astro vrtić, a imaju i radionice namijenjene baš za učenički uzrast.

– 13. travnja će doktor znanosti Vibor Jelić s Instituta Ruđer Boškovića održat za učenike nižih razreda radionicu s eksperimentima. Njima je to uvijek zanimljivo vidjeti, a nama je zanimljivo vidjeti kako na to reagiraju, jer je to jedini pravi put da djecu zainteresiramo za znanost – dodaje Boroš.

Rade na razvoju astro-turizma

Posebno jer se mogu pohvaliti da je kroz 15-ak godina “Deset dana astronomije” dio mlađe publike stigao i do titule doktora znanost, za što se i oni djelomično smatraju zaslužnima. No, ne rade ovu manifestaciju samo za buduće znanstvenike, već za sve pomalo.

– Sva naša predavanja su prilagođena ljudima koji nisu u tome, koji nemaju neko veliko predznanje. Svi naši predavači vode o tome računa da njihova predavanja budu “pitka”. Ovo je naša 14. manifestacija i iz godine u godinu nam se pokazuje da radimo pravu stvar. Uz to, radimo i na razvoju astro turizma – pojašnjava.

Svjetlosno onečišćenje sve veći problem

Dio Papuka je proglašen Parkom tamnog neba, u kojeg rado dolaze i astro turisti ne samo s područja Hrvatske, već i šire. Ipak, veliki je problem svjetlosno zagađenje, kojeg često građani nisu ni svjesni.

– Često pričamo o zagađenju okoliša plastikom, ali velika stvar je svjetlosno zagađenje. Ono je jako štetno, imamo čak i predavanje o tome, u ponedjeljak, 8. travnja, pod nazivom “Mračna strana svjetla”. Znate da postoji dnevni i noćni život, a taj noćni svjetlo remeti. Ako poremetimo životinje koje noću žive, poremetili smo prirodni ciklus nepotrebnim osvjetljenjima – pojašnjava naš sugovornik koji svakako poziv sve Daruvarčane ali i ljubitelje znanosti da dođu u Daruvar u narednim danima, nauče nešto novo ali se i upoznaju s najnovijim znanstvenim saznanjima.

Sve dodatne informacije o ovogodišnjim Danima astronomije u Daruvaru, možete saznati na Facebook stranicama Astronomskog društva Kumova slama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!