Grad Bjelovar sutra raspisuje javni poziv za poljoprivredu, osigurano 147 tisuća eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Barnjak u Bjelovaru danas je najavljeno raspisivanje Javnog poziva Grada Bjelovara za isplaćivanje potpora poljoprivrednim proizvođačima u sektoru stočarstva, voćarstva, povrćarstva te povrćarstva i cvjećarstva.

– Najavljujemo raspisivanje novih mjera u poljoprivredi koje će biti objavljene sutra. Riječ je o 19 mjera za koje je osigurano 147 tisuća eura. Naš cilj je poticati hrvatsko i lokalno, poticati našeg poljoprivrednika baš kao što je gospodin Barnjak koji ovdje na svom imanju proizvodi domaći proizvod u plastenicima te ga prodaje na Gradskoj tržnici. Za plastenike se prošle godine javio na poziv Grada Bjelovara i ostvario potporu od 2650 eura. Također, javio se i na gradske subvencije za zakup kocke na Gradskoj tržnici koja iznosi oko 160 eura. Bitno nam je da poljoprivredni proizvođači opstaju i prodaju hranu koju su sami proizveli, a da mi kao kupci možemo kupiti lokalnu robu – naglasio je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić otkrivajući kako je ove godine uvedena i nova mjera. Ona se odnosi na domaći sir kvargl koji je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla.

-Proizvoditi sir u današnje vrijeme je rijetkost. Zato smo u dogovoru s našim sirarima stavili na raspolaganje 13 tisuća eura za sirara koji će proizvoditi kvargl. Imali smo pismo namjere, a sirana Maciček je zadovoljila kriterije koje je propisala Europska unija tako da smo na dobrom putu da se proizvodi kvargl po zaštićenoj recepturi – kazao je Brajdić, dok je Miroslav Šmit iz bjelovarske Gradske uprave otkrio još detalja vezanih uz sam poziv poljoprivrednicima.

-Pozivamo sve naše dosadašnje korisnike, ali i sve one koji nisu do sada bili korisnici gradskih subvencija da se jave od sutra, 5. travnja, na javne pozive koji će biti objavljeni na web stranicama Grada Bjelovara. Svi zainteresirani će ondje moći pronaći svu potrebnu dokumentaciju, a svi oni koji nemaju pristup internetu, mogu doći u sobu 29 Grada Bjelovara gdje će dobiti sve potrebne papire. Minimalni iznosi subvencije se kreću od 60 eura za kontrolu šprica za tretiranje pa do 2500 eura koji će može popeti i na 5000 eura. Naime, u plasteničkoj proizvodnji pored subvencije nabave plastenika, imamo i subvenciju za izgradnju navodnjavanja, bušenje arktičkih bunara i subvenciju po kvadratnom metru proizvodnje koja iznosi 66 centa – pojasnio je Šmit.

Jedan od dugogodišnjih korisnika upravo ovakvih mjera je i Mario Barnjak s OPG-a Barnjak koji je danas pojasnio koliko ima subvencije Grada pomažu u proizvodnji. Kako je kazao, svoju poljoprivrednu priču započeli su još davne 1998. godine uzgojem šampinjona i bukovača, a kasnije su proizvodnju proširili i na povrće.

– Kako smo vidjeli da proizvodnja na otvorenom nema budućnosti, uz pomoć Grada smo počeli postavljati plastenike. Danas prodajemo na bjelovarskoj Gradskoj tržnici, a snabdijevamo i restorane i pizzerije. Bavimo se uzgojem salate, mladoga luka, rotkvica, blitve, rajčice, paprike… – kazao je Barnjak priznajući kako su im danas najveći problemi u proizvodnji vezani uz visoke račune za električnu energiju, ali i poplave nakon svake veće kiše.

– Ulazni troškovi su unazad dvije godine povećani 50 do 60 posto, a još je dobro dok se subvencionira struja. Upravo zato planirao uložiti u solarne panele. Problem nam donosi i svaka veća kiša nakon koje plivamo – kazao je ovaj poljoprivredni proizvođač čiji se plastenici prostiru na 4000 kvadrata, a sada ih planiraju i povećati upravo uz pomoć subvencija Grada Bjelovara.

– Gradske mjere nam jako dobro dođu. Uzgoj na otvorenom je danas ne lutrija, već jack pot. Upravo zato ću se i ove godine javiti na javni poziv Grada, a planiramo nabavku novog plastenika – najavio je Barnjak otkrivši kako kupci prve domaće rajčice na njihovom štandu mogu očekivati sredinom svibnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!