Od početka 2023. inspektori pet puta izvanredno upali u bilogorske domove za starije: Ovo su najčešći razlozi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatsku javnost zaprepastila stravična nesreća iz rujna 2011. godine u kojoj je petero štićenika jednog bjelovarskog privatnog doma za starije i nemoćne smrtno stradalo kada je u obiteljsku kuću u kojoj su bili smješteni udario grom. Prema sudskoj presudi, vlasnica doma je bez odobrenja mjerodavnih institucija štićenike premjestila u svoju obiteljsku kuću koja nije udovoljavala uvjetima za njihov smještaj. Slučaj starice koja je u bjelovarsku bolnicu dovezena s crvima u ranama iz jednog drugog bjelovarskog doma također je šokirao javnost. Nedavno se u redakciju portala Klikni.hr javila i čitateljica koja tvrdi kako su njezinoj baki u jednom trećem bjelovarskom domu zaposlenice dale prekomjernu količinu tableta za smirenje zbog čega je nesretna starica završila na hitnom prijemu. Nasreću, stigla je na vrijeme i njezin je život tada bio spašen.

U svako doba dana i noći

Nakon ovih primjera nameće se pitanje tko može otvoriti dom za starije i nemoćne, tko kontrolira njihov rad, kao i koliko često se otkrivaju nepravilnosti u njihovom radu. Kako pojašnjavaju iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, inspekcijski nazor nad radom domova socijalne skrbi i drugih pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi provode inspektori ovog Ministarstva. Pojašnjavaju kako se inspekcijski nadzor može se provoditi kao izvanredni, redovni i kontrolni inspekcijski nadzori. Također, nadzori se obavljaju nenajavljeno neovisno o kakvom nadzoru je riječ.

– Inspektor ima pravo u svako doba, bez prethodne najave i bez dopuštenja ravnatelja ili druge odgovorne osobe ulaziti u prostorije pružatelja socijalnih usluga – ističu iz Ministarstva dodajući kako uslugu smještaja mogu pružati dom socijalne skrbi, udruga, vjerska zajednica i druga pravna osoba te fizička osoba kao obrtnik.

Tko može otvoriti dom za starije?

– Prije početka pružanja usluge smještaja potrebno je od nadležnog upravnog odjela jedinice područne (regionalne) samouprave/Grada Zagreba ishoditi rješenje o ispunjavanju mjerila za pružanje socijalnih usluga, a sve to u skladu s Pravilnikom o mjerilima za pružanje socijalnih usluga koji propisuje minimalna mjerila u pogledu uvjeta prostora, opreme, stručnih i drugih radnika. Zahtjev za utvrđivanje mjerila za pružanje socijalnih usluga podnosi se nadležnom upravnom odjelu jedinice područne (regionalne) samouprave/Grada Zagreba te isti poštujući sve propise odlučuje o podnesenom zahtjevu – pojašnjavaju iz resornog Ministarstva. Pri tome dodaju kako na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluju 32 pružatelja usluga smještaja za starije osobe od kojih su njih pet u mreži. To su Dom za starije osobe Bjelovar, Dom za starije i nemoćne osobe Ljudevit pl. Janković, Obiteljski dom Ankica Crlenjak, Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije te Dom Makar d.o.o. za usluge smještaja.

– U 2023. godini provedena su četiri izvanredna inspekcijska nadzora povodom prijave nad pružateljima socijalnih usluga koji djeluju na području županije te jedna izvanredni inspekcijski nadzor u 2024. godini. Najčešći razlozi predstavki odnosili su se na neadekvatnu zdravstvenu skrb i njegu smještenih korisnika – otkrivaju iz Ministarstva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!