[FOTO] Muki iz Tanzanije učila malene Bjelovarčane svahili, jezik koji se usvaja brzo i lako!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zaposlenice Dječjeg odjela bjelovarske Narodne knjižnice „Petar Preradović” ovih su proljetnih praznika svojim malenim korisnicima priuštile nezaboravno iskustvo. Uz niz drugih zanimljivih i zabavnih aktivnosti, omogućile su im da nauče osnove svahilija, egzotičnog jezika kojim govore brojni narodi istočne i srednje Afrike. Organizirale su kratki tečaj koji je za bjelovarske školarce održala izvorna govornica, Mukenfule Mumbeije iz Tanzanije.

-U Bjelovaru boravim kod prijatelja koji volontira u knjižnici pa smo došli na ideju da održimo kratki tečaj za članove knjižnice. Djeca su jako marljiva i brzo uče – ispričala nam je Mukenfule, odnosno Muki, kako su je nazvali njezini učenici.
Polaznike tečaja nova je prilika za učenjem oduševila.

-Na tečaju sam naučila puno toga, recimo da se ‘hvala’ na svahiliju kaže ‘asante’, ‘jambo, mambo’ znači bok, ‘habari ya asubuhi’ dobro jutro. Bilo mi je jako zanimljivo učiti sve ovo. Svaka riječ na svahiliju se drugačije izgovara i imaju puno slova – kazala nam je Lora Kalem, učenica trećeg razreda osnovne škole.

Osim što su upoznali novi strani jezik, učenici su vježbali i onaj koji znaju otprije, engleski. No, nije se na tečaju učilo samo o glagolima i imenicama na svahiliju. Bilo je tu i malo povijesti, geografije i drugih predmeta.

-Naučila sam da je Afrika, u kojoj se govori svahili, drugi najveći kontinent. Ima puno država i drugu najveću pustinju na svijetu. Učenje svahilija mi se svidjelo jer nije teško – ispričala nam je Kora Kristić, učenica šestog razreda.

A da bilo tko može naučiti taj makrojezik iz porodice bantu jezika, smatra i učiteljica Muki.

-Vrlo je jednostavan za učenje, poznajem strance koji su savladali za godinu i pol dana. Djeca uče još brze i tečno ga govore već nakon šest mjeseci – kaže Muki.

Svahiliji je službeni jezik u Tanzaniji, iz koje Muki dolazi, a kaže kako je sve popularniji u Keniji, Ugandi, Ruandi i drugim afričkim državama.

Za razliku od svahilija, hrvatski se uči malo teže, no unatoč tome Muki je naučila neke izraze, iako je u Hrvatskoj prvi put.

-Bjelovar mi se jako sviđa. Malen je grad, miran, nema puno ljudi. Sviđa mi se priroda i to što ovdje nije toliko vruće kao u zemlji iz koje dolazim – priča nam naša sugovornica koja se u Tanzaniji bavi turizmom te, između ostalog, organizira safarije. Boravak u Hrvatskoj iskoristila je pak da se upozna s jednim od glavnih ovdašnjih turističkih aduta, Plitvičkih jezerima, koja su je, kaže oduševila.

-Posjetila sam i Podravinu, Trakošćan, Viroviticu, Zagreb. Sve mi se jako sviđa i nadam se da ću doći ponovno – zaključuje Muki.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!