Izuzetna nutritivna vrijednost: Evo koje sve zdravstvene dobrobiti skrivaju jaja!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je Uskrs iza nas, ostajemo u duhu najvećeg kršćanskog blagdana te vam u sklopu namirnice tjedna donosimo zdravstvene dobrobiti jaja. O ovoj svakodnevnoj namirnici prepunoj proteina ispričala nam je bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.

-O jajima se jako puno priča. Dok jedni govore da jaja trebate redovno konzumirati, drugi će reći da ih ne trebate konzumirati nikako. Međutim, niti jedni niti drugi nisu u pravu. Radi se o tome da su jaja izuzetno zrela namirnica, ali treba paziti o količini. Načelno, sa svime treba paziti o količini, ali jaja imaju neke specifičnosti zbog kojih treba malo pripaziti – objasnila je Crnković.

Visoka nutritivna vrijednost

-Ako pričamo o nutritivnim vrijednostima jaja, onda je to definitivno jedna izuzetno vrijedna namirnica, nutritivno jako bogata. Kada gledamo bioraspoloživost proteina u organizmu i samih aminokiselina, jaje je definitivno najjače. Odnosno, sve druge namirnice, što se tiče proteinskog sastava i bioraznolikosti uspoređuju se upravo s proteinima jaja. Prema tome, nema dileme o tome kakav je to izvor proteina – ispričala je sugovornica.

Što se tiče esencijalnih aminokiselina, Crnković objašnjava kako su to kiseline koje organizam ne može sam od sebe stvoriti, stoga ih je potrebno unijeti izvana i jaja su dobra namirnica za to budući da je dobar izvor kolina, aminokiseline koja je važna za razvoj mozga. Osim kolina, u jajima pronalazimo i acetilkolin, neurotransmiter koji pomaže živčanim stanicama.

-Osim toga, jaja su vrlo dobar izvor selena, joda, fosfora, vitamina B skupine, vitamina D, te nezasićenih masnih kiselina – dodala je.

Veliki udio kolesterola

Usprkos visokoj nutritivnoj vrijednosti i mnoštvu vitamina i minerala, s konzumacijom jaja ipak treba biti oprezan.
-Ono na što treba pripaziti svakako je udio kolesterola u jajima koji činjenično je visok, međutim treba naglasiti kako ćete si napravit štetu ako jedete više jaja u određenom periodu – objasnila je.

-Ako ćete vi svaki dan jesti dva tri jaja, onda imate taj problem, međutim, ako jede tri do četiri jaja tjedno onda tih problema neće biti – dodaje.

Način pripreme

Neovisno o načinu pripreme, jaja su namirnica iznimno zdrava za vašu kožu i vid, a možete ih koristiti i kao namirnicu u dijeti za mršavljenje, no ipak ima nešto na što morate pripaziti.

-Ono o čemu treba voditi računa je da jaja konzumirate na pravilan način. Ako ih kuhate da to budu tvrdo kuhana jaja, otprilike 10 minuta kuhanja je potrebno da se unište sve bakterije ukoliko vam je podrijetlo jaja nepoznato. Možete ih pripremiti u obliku omleta, u obliku kajgane, možete ih koristiti i u raznim kolačima i slasticama, slanim jelima, na koji god način želite – preporučila je nutricionistica.

-Ono na što treba obratiti pozornost, ako ćete jaja uvrstiti u dijetu za mršavljenje, to je da je žumanjak itekako kaloričniji od bjelanjka. Ako radite kajganu, možete ju, recimo napraviti od dva bjelanjka i jednog žumanjka, tako ćete dobiti niskokalorični obrok, ali će on biti itekako zasitan i bogat proteinima – zaključila je Crnković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!