Provjerili smo hoće li strani radnici prve riječi na hrvatskom učiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/DARUVAR – Nije tajna da u pojedinim granama kronično nedostaje radne snage i da smo ovisni o uvozu radnika. Trbuhom za kruhom u Hrvatsku su stigli radnici čak i iz Nepala i Bangladeša, a kao glavna prepreka njihovoj integraciji u društvo navodi se jezična barijera. Država će stoga kroz vaučere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stranim radnicima platiti tečaj hrvatskog jezika, a mi smo provjerili hoće li se takvi tečajevi provoditi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U Daruvaru za tim još nema potrebe, rekli su nam u Pučkom otvorenom učilištu Daruvar.

-Trenutno ne planiramo tako nešto jer još ni nemamo nijedan upit i koliko znamo u našem gradu nema puno migrantskih radnika, ali to će se sigurno s vremenom promijeniti, pa ćemo u suradnji s Agencijom za obrazovanje odraslih i Ministarstvom obrazovanja poraditi na tom programu – kaže ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Daruvar Nedjeljko Pajtak.

Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar se s druge strane želi odmah uključiti i organizirati tečajeve hrvatskog jezika za strane radnike. Upisali su se u potrebne registre, ali im se za realizaciju ispriječio jedan zahtjev.

-U Ministarstvu obrazovanja uvjetuju da moramo imati zaposlena dva profesora hrvatskog jezika tako da smo sada u komunikaciji i nadam se da će to moći biti angažiranje preko nekog dodatnog ugovora, honorarnog, o djelu ili slično – kaže ravnateljica CUK-a Ivana Hrpalo.

Cijeli je sustav međutim još u povojima i tek treba razriješiti pojedine nejasnoće, kaže Hrpalo.

-Pokrenula se velika rasprava na jednom susretu od strane drugih pučkih učilišta jer su iz ministarstva prvo rekli da mi trebamo tražiti svjedodžbe radnika, ali to bi otežalo provođenje tečaja jer teško da oni imaju svjedodžbu kod sebe i da je ona k tome nostrificirana – napominje ravnateljica CUK-a.

Oni kod kojih će strani radnici sjesti u školske klupe na tečaj hrvatskog jezika uz vaučer HZZ-a ih za 70 sati moraju osposobiti za osnovnu komunikaciju u građevini, turizmu i ugostiteljstvu, prerađivačkoj i prehrambenoj industriji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!