Hrebak: Geotermalna bušotina u Velikom Korenovu bit će putokaz ostatku Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Velikom Korenovu pored Bjelovara prvi puta u zadnjih 40 godina u Hrvatskoj je izgrađena nova bušotina isključivo za geotermalnu energiju, a rezultati su puno bolji od očekivanja, čulo se u ponedjeljak na završnoj konferenciji.

Geotermalna energija služit će se grijanje staklenika te grijanje hala obližnjeg Bjelovarskog sajma, ali i za grijanje, a vrlo vjerojatno i za punjenje budućih bjelovarskih toplica.

Prema preliminarnim istraživanjima, voda je vrlo visoke kvalitete, no službeni rezultati Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar stići će za dva tjedna jer se provodi mjerenje čak 45 različitih parametara.

Projekt vrijedan 3,4 milijuna eura sufinancirale su kraljevina Norveška, Island i Lihtenštajn s 1,3 milijuna eura, dodatnih milijun eura osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja, a investitor, tvrtka u vlasništvu Grada Bjelovara Terme Bjelovar, očekuje dodatne iznose države upravo s obzirom da je ovaj projekt u visokoj fazi završenosti.

„Ovo je projekt koji će jako puno značiti Gradu Bjelovaru i vjerujem da naši sugrađani još nisu niti svjesni što to može značiti za ovu regiju i županiju. Doista mislimo raditi jednu novu, bjelovarsku poljoprivredu temeljenu na geotermalnoj energiji. Strašan je to potencijal, u panonskoj Hrvatskoj možemo napraviti 200 bušotina, a Bjelovar s ovom postojećom bušotinom može servisirati deset hektara stakleničke proizvodnje”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak. Dodao je da će bušotina u Velikom Korenovu biti putokaz ostalim gradovima u Hrvatskoj te da su rezultati puno bolji od očekivanja.

„Svi relevantni stručnjaci procjenjivali su da ćemo pronaći odu temperature između 60 i 65 stupnjeva Celziusa na dubini od oko 1500 metara, a mi smo pronašli vodu temperature 83 stupnja Celziusa na nešto nižoj dubini”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak.

Direktor Termi Bjelovar Zvonimir Žarec dodao je da je ovo prva nova bušotina za geotermalnu vodu u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina.

„Sve ove prethodne bušotine bile su bušotine u kojima je Ina tražila naftu i plin. Negdje su pronašli
geotermalnu vodu, ali nisu je koristili. Stoga, ova bušotina prva je u zadnjih 40 godina koja je napravljena isključivo zbog iskorištavanja geotermalne energije”, naveo je Žarec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!