Hrebak i Brajdić s poljoprivrednicima: ‘Ono što smo mi napravili prije 5 godina, Zagreb tek kreće…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je HSLS  održao konferenciju za medije na imanju ‘OPG Krce’.

-Nalazimo se u društvu poljoprivrednika čiji se proizvodi nalaze na stolovima učenika u osnovnim školama i djece u predškolskim ustanovama to jest svim vrtićima na području grada Bjelovara. S nama su dakle, Davor Krce, poljoprivredni proizvođač već 17 godina. Zatim Davor Taritaš, pčelar i predsjednik Pčelarske udruge ‘Bilogora Bjelovar’ i Nenad Horvat, predsjednik Poljoprivredne udruge ‘Dar Bilogora’ – kazao je u uvodu Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika i predsjednik GO HSLS-a Bjelovar te je dodao. 

Proizvodi u više od 25 škola

-Prije pet godina ujedinili smo naše poljoprivrednike, a to nije bilo lako. Obilazili smo brojne institucije, ishodili brojne dozvole jer u Hrvatskoj je papirologija ogromna. Proizvodi naših poljoprivrednika su zdravi, domaći i najbolji način pomoći našim poljoprivrednicima je stvoriti im tržište. Prije pet godina smo mi to učinili, ujedinili smo ih i danas naši poljoprivrednici u škole i vrtiće na području grada, ali i šire dostavljaju svoje domaće povrće i voće. Nadalje, u centru grada imamo Poljoprivrednu zadrugu  ‘Bilogorska košara’ gdje naši poljoprivrednici prodaju svoje domaće proizvode. A ta poljoprivredna zadruga dostavlja svoje proizvode u više od 25 škola, pa čak i u Zagrebačku županije, Graberje Ivaničko – poručio je Brajdić. 

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara istaknuo je da poljoprivrednici prije nisu imali nikakvu potporu, ali prije pet godina su je dobili od Grada Bjelovara. 

Neka Možemo! dođe u Bjelovar i pita nas za savjet

-Stvorili smo jednu lijepu priču prije pet godina koja je odlična i koja funkcionira. Sada u kampanji možemo svašta čuti pa tako da stranka Možemo! kaže da prva u Hrvatskoj pokreće upravo ovo što smo mi pokrenuli prije pet godina. I da oni sada kreću to raditi na razini Grada Zagreba. Ako hoće vidjeti kako to funkcionira, neka dođu u Bjelovar, pitaju nas za savjet i neka to onda stvarno implementiraju u gradu Zagrebu – kazao je gradonačelnik Hrebak.

-Prije pet godina smo krenuli sa bjelovarskim doručkom, neki su nas ismijavali na početku, a evo sada nas kopiraju. Međutim, ta priča sada mora biti puno veća, mi moramo povećati količine i tako naše poljoprivrednike učiniti konkurentnima. A da bi bili konkurentni, moramo koristiti ono što nam je priroda dala, a to je topla voda. Ovo što smo našli u Korenovu može biti početak velikog preporoda ratarske proizvodnje. Na prostoru od 10 hektara u Korenovu poljoprivrednici će moći proizvoditi svoje proizvode uz manje troškove zbog tople vode i izgradnje staklenika – kazao je gradonačelnik Hrebak. 

U Korenovu s toplom vodom omogućit ćemo cjelogodišnju proizvodnju

-Gledajte, poljoprivrednici dobivaju strašno velike račune za grijanje. 60 do 70 posto troška proizvoda čine energenti. Zato rade sezonski. A kada je sezonski, onda je najveća konkurencija. Mi moramo omogućiti cjelogodišnju proizvodnju, da rade cijelu godinu uz minimalne troškove koje će im omogućiti topla voda iz Korenova čiji će cijenu kontrolirati Grad Bjelovar i to će uvijek biti zakonski minimum i poljoprivrednici više neće ovisiti o Putinovom plinu ili nekim jakim svjetskim igračima koji mogu raditi s plinom što žele – poručio je Hrebak. 

Nazočni poljoprivrednici istaknuli su da imaju veliku potporu u Gradu Bjelovaru na kojoj su zahvalni. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!