U europskom Parlamentu mladih najmlađi sudionici – učenici iz Bjelovara!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošli tjedan, od 2. do 6. travnja 2024., u prekrasnom talijanskom gradu Ferrari, održao se ovogodišnji Parlament mladih u organizaciji Europskog udruženja škola u hotelijerstvu (AEHT). Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar sudjelovala je na Parlamentu i to ove godine s dvoje učenika. Domaćin im je bila škola Istituto D’Istruzione Superiore “Vergani Navarra”. Predstavnici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar bili su Martin Matak i Sara Roher – učenici 4.A razreda, a njihov put podržala je i Bjelovarsko-bilogorska županija. Na događaju je sudjelovalo ukupno 27 mladih iz 12 različitih država, a Martin i Sara su bili jedno od ukupno četvero učenika iz Hrvatske.

Oboje su prekrasno predstavljali našu Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu Bjelovar, grad, županiju, državu, ali i same sebe. U brojnim debatama na temu održivosti, umjetne inteligencije te inkluzije u turizmu, sudjelovali su aktivno iznoseći svoja i slušajući tuđa mišljenja. I ove godine su učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar bili najmlađi sudionici. Na kraju su, podijeljeni u 3 grupe, mladi izabrali ukupno 3 kandidata koji su bili nominirani za predsjednika Parlamenta mladih među kojima je bila i Sara. Sara je, zajedno s dvoje učenika iz Nizozemske, pred svim sudionicima održala i svoj završni govor nakon kojeg je krenulo glasanje. Na kraju, vršnjaci su za novog predsjednika izabrali Nizozemca Duncana Starrenburga kojem je bivša učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Korina Novak, kao prošlogodišnja predsjednica, predala ovlasti predsjednika Parlamenta mladih.

 Velika nam je čast već treću godinu za redom sudjelovati na ovako značajnom međunarodnom događaju, a nevjerojatno je bilo vidjeti naše mlade ljude kako vode bitne razgovore na europskoj razini.“, rekla je mentorica Tea Milinović.

Tekst i foto: Tea Milinović i Andrea Petrić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!