Dođite u garešničku Kajganu i kušajte najbolje i najneobičnije kajgane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ove nedjelje, u malenom mjestu nedaleko Garešnice održat će se druga Kajganijada u Kajgani. Taj festival polupanih jaja i natjecanje u spravljanju kajgane organizira Oldtimer klub Kurbla Garešnica, uz potporu Turističke zajednice Sjeverna Moslavina i Mjesnog odbora Kajgana. Boro Golenko, predsjednik Oldtimer kluba, pojasnio je što je novo ove godine.

– Promijenili smo lokaciju, ove godine će manifestacija biti u domu u Kajgani, a prošle je bilo u našem klubu. Prošle godine manifestacija se održala 30. svibnja, ali nam se taj datum nije pokazao pretjerano dobrim – pojašnjava i dodaje da su razlog tome brojni drugi događaji povodom dana grada Garešnice, pa se broj posjetitelja razvodnio.

Otkud ideja

Zato se nadaju da će se to ove godine promijeniti. Prošle su godine imali deset ekipa, a prema broju pristiglih prijava već znaju da će ove godine imati i više sudionika. A otkud uopće ideja za Kajganijadu u Kajgani?

– Ja sam malo istraživao postoji li što slično u Hrvatskoj, ali najsličnije što sam pronašao je ono slavno pečenje fritaja sa šparogama. Međutim, ovakvog tipa natjecanja nema. Posebno jer mi tražimo od svake ekipe da ima recept onoga što će se pripremati i to još u prijavi – priča Golenko.

Kajgana je jednostavno jelo, ali se s njim da svašta iskombinirati. Prošle su godine imali priliku probati “kajganu to go” u tortilji, kajganu s rižom ili pak sa špekom slavonske svinje. Sve te recepte brižno i čuvaju.

Planiraju izdati knjižicu s receptima

– Odlučili smo da kad dobijemo recept, slikamo svaki tanjur, priložimo uz njega i recept. Objavit ćemo jednu malu brošuricu, recimo nagodinu, kad prikupimo dovoljno recepata, o rezultatima tog festivala polupanih jaja, naziva Kajgana u Kajgani – najavljuje.

U slučaju preklapanja recepata, za što je mala šansa, kaže Golenko, jadan od njih će se u hodu promijeniti. Pripremu sastojaka sudionici mogu napraviti i kod kuće, no jelo se mora završiti na festivalu.

– Dvije ili tri ekipe pripremaju jelo istovremeno, pa se ono degustira čim je pripremljeno, sudci ga toplog kušaju i ocjene. Bit će dovoljno mjesta za pripremu, pa ljudi ne moraju ništa nositi osim onog dodatnog što će staviti u svoju kajganu – priča i napominje da će svaka ekipa dobiti 20 jaja i kruh, a za sve ostalo, samo je mašta granica.

Unikatne nagrade

– Prošle godine smo imali na daščici za sjeći meso malu tavu za jedno jaje koja je bila preuređena u sat, a uz nju je pisalo i osvojeno mjesto na Kajganijadi. Ove godine su tri sata, napravljeni od inoksovih poklopaca – pojašnjava.

Posjetitelji su dobrodošli kušati sve kreativne delicije i dakako, donirati i sredstva za dječje SOS Dječje selo Ladimirevci, za koje Oldtimer klub Kurbla godinama prikuplja novce. U stručnom žiriju ove su godine predsjednici Oldtimer klubova iz Zagreba i Bjelovara. Evo što im Golenko savjetuje.

– Znat ćemo ima li tko problema sa žuči, čim proba jaja i “požuti”, ali vjerujem da neće biti problema. Žiri tek malo degustira jela, a mi ostali onda pojedemo koliko možemo – kaže naš sugovornik koji poziva sve zainteresirane za kušanje, da ove nedjelje provedu dan u Kajgani, osebujnog imena, i iznenade svoje nepce nikad kušanim kajganama.

FOTO: Facebook Otk Kurbla Garešnica


PODIJELI S PRIJATELJIMA!