Erna Rudnički: Za BOK sam izabrala ponajbolje predstave u Hrvatskoj i susjednim zemljama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčanka Erna Rudnički, uspješna kazališna i filmska glumica ovogodišnja je selektorica predstava za BOK fest

Na Bjelovarskim odjecima kazališta Bjelovarčani će moći pogledati 11 predstava, a s Ernom smo razgovarali kako je išao proces selektiranja predstava i što će točno sve ljubitelji kazališta moći gledati. 

-Da, ove godine zahvaljujući Goranu Navojcu, imala sam čast biti selektorica BOK-a, odnosno zadatak je bio izabrati predstave, posložiti kada će koja igrati i za koliko novaca. Naravno, moralo je sve biti u okviru budžeta koji je i ove godine Grad Bjelovar osigurao kako bi sve ovo bilo moguće – kazala nam je Erna i dodaje.

S rješavanjem ‘križaljke’ i pregovorima krenulo se krajem prošle godine i zadatak nije bio lagan, ali nadam se da sam uz pomoć podršku Navojca, Ožegovića i svih divnih ljudi koji su pomogli uspješno odradila zadatak i da će bjelovarska publika biti zadovoljna s ovogodišnjim programom – priča nam Erna koja kaže da se potrudila da i ove godine bjelovarska publika dobije priliku pogledati vrhunske predstave iz Hrvatske i regije. 

Smoljanović prvi put na BOK-u

-Kako je prošle godine festival bio međunarodnog karaktera, tako smo se i ove godine potrudili da bjelovarska publika dobije priliku pogledati ponajbolje predstave iz regije. Imamo predstave iz Hrvatske, Srbije, BiH i Mađarske. BOK počinje s predstavom “Teror”iz Pečuha u kojoj glumi naš Bjelovarčanin Goran Smoljanović, uspješni akademski glumac kojeg ćemo po prvi put imati priliku vidjeti na BOK-u kaže nam Erna i dodaje. 

-Riječ je o interaktivnoj kaznenopravnoj drami proslavljenog njemačkog odvjetnika i pisca Ferdinanda von Schiracha u kojoj publika sudjeluje kao porota, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Hrvatskog kazališta Pečuh. Zatim u subotu imamo priliku vidjeti regionalni hit Kokana Mladenovića “Bilo jednom na Brijunima” u kojoj glume velike filmske zvijezde iz regije poput naše Tihane Lazović , te Milana Marića, koji je našoj publici možda najpoznatiji po ulozi Tome Zdravkovića u filmu “Toma”. “Bilo jednom na Brijunima” polazi od istinitog povijesnog susreta dvaju bračnih parova: Tita i Jovanke Broz te Richarda Burtona i Elizabeth Taylor koji se dogodio na Brijunima sedamdesetih godina prošlog stoljeća – pojšanjavam na Erna i nastavlja.

Preporučujem predstavu Exita, posebno se veselim Mišolovki

-Idući dan Narodno pozorište Sarajevo razveselit će sve fanove “kraljice krimića” Agathae Christie sa slavnom detektivskom dramom ‘Mišolovka’, kojoj se osobno posebno veselim. U ponedjeljak, 29.4., dolazi nam “Zakon Zagore” Gradskog kazališta mladih Split, višestruko nagrađena predstava autora i redatelja Ivana Lea Leme za koju je ujedno prošle godine dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje. U utorak nam gostuje teatar “Exit” iz Zagreba sa izvrsnom predstavom “Početak” nastaloj na temelju drame Beginning britanskoga dramatičara i scenarista Davida Eldridgea u režiji Aide Bukvić, a glume genijalni Dijana Vidušin i Dražen Šivak. Topla je to priča i ima teme koje svi poznajemo i zaista preporučujem ovu predstavu – priča nam Erna i nastavlja.

Predstava Paola Magellija okuplja ponajbolje umjetnike regije

Iduća predstava, nakon praznika rada, je predstava “2024” našeg Bjelovarskog kazališta sa već dobro znanom nam ekipom Bjelovarskog kazališta,  a redateljica predstave je naša dramaturginja Ana Perković. U petak, 3.5. imamo jednu “spaljenu” predstavu “Spaljena” kazališta Gavella. Radi se o kolažnom materijalu u kojem se susreću stihovi glumice Jelene Miholjević, jedno Kafkino pismo Mileni, zamišljeni prizori sa snimanja Wellesova “Procesa” u Zagrebu, krhotine (ne)odigrane predstave “Tri sestre”, materijali nastali iz glumačkih improvizacija, Šovagovićevi i Mihanovićevi “kratki rezovi”, “vještičja poezija” i još toga….autori su glumac, dramski i prozni pisac, redatelj, glazbenik, Filip Šovagović, te dramski pisac i dramaturg Dubravko Mihanović. Dan poslije imamo priliku na našoj sceni vidjeti Brechtovu bolno duhovitu “Malograđansku svadbu” Kamernog teatra iz Sarajeva i scene MESS u režiji slavnog redatelja Paola Magellija koja je okupila ponajbolje umjetnike regije – priča nam Erna i dodaje.

Nedjelja je dan za predah uz tradicionalni BOK rukometni turnir, a u ponedjeljak nastavljamo jako sa prijateljem BOK festivala dragim nam Enisom Bešlagićem i njegovom monodramom “Da sam ja netko”. Iduće nam opet nastupa Bjelovarsko kazalište, ovaj  put sa predstavom “Zato što sam žena, zar ne” u režiji “kazališne mame” brojnih kazalištaraca iz Bjelovara, naše Maje Margarete Fabičević – priča Erna i nastavlja.

Dvije izvedbe Balkanskog špijuna

-I za kraj, dva dana za redom će u Domu kulture igrati slavna tragikomedija Dušana Kovačevića, hit predstava „Balkanski špijun” Narodnog pozorišta Beograd, pa tko ne ubode kartu za prvu izvedbu, ima šanse za drugu. Imamo i pregršt popratnog sadržaja ove godine. Tako imamo predstavljanje knjige Bogdana Diklića ‘O glumi bez glume’, ‘BOK Alfa Jukebox’ koncert Alfa radija.Također, imat ćemo i prvi Pub BOK kviz u kafiću Oka na korzu koji će voditi Joško Lokas, zatim predstavljanje zbirke poezije “Taj glas” autorice Jelene Miholjević, izložbu “Tonske razglednice- pozdrav iz Bjelovara” autora Saše Končara-Konca u KUT-u (bivši Mario bar) čiji je organizator Kulturna udruga tonska, Izložbu glumaca u salonu namještaja “San”, Glumce knjižničare u knjižnici, tu je i tradicionalna MOTO alka, Casting Masterclass u Velikom Trojstvu koji će okupiti najvažnije filmske agente iz regije, predstavljanje filma “Galeb, nekako” studenata 4. godine ADU Zagreb, te naravno Retro party. Nadam se da će ljudi  iz Bjelovara, a i gosti iz drugih gradova pronaći nešto za sebe i da će i ove godine BOK biti hit kao i svake do sada – poručila je za kraj Erna Rudnički.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!